Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gitmofångar terroriserar åt al-Qaida

Nyheter | 24/01/2009 10:08

60 fångar från Guantánamobasen går till al-Qaida för att ägna livet åt jihad.

WASHINGTON. Han gick från waterboarding bakom galler till att bli en nyckelperson i terrornätverket al-Qaida. Amerikansk kontraspionage avslöjar nu att en saudier, som släpptes från fånglägret Guantánamo på Kuba i september 2007, har klättrat i terrorhierarkin. Nu huserar han i Yemen och leder al-Qaidas operationer på plats.

USA:s försvarsdepartement uppskattar att mer än 60 frisläppta terrorister från Guantánamo har återgått till slagfältet. Saudiern Ali al-Shiri sägs ha varit involverad i al-Qaidas senaste attacker i Yemen, inklusive en bilbombsräd mot den amerikanska ambassaden i Sanaa förra året som dödade dussintals människor.

– Han är en av en handfull av al-Qaida-ombud i Yemen. Han är en av toppterroristerna, säger en talesman från amerikansk kontraspionage, till CNN.

Enligt al-Qaidas tidning Sada-al-Malahem deltog al-Shiri i en pressaktivitet där Yemenledaren Abu Baseer intervjuades. Tidigare har han deltagit i en av al-Qaidas jihadutbildningar efter att han släpptes från Guantánamo, enligt en saudisk källa.

Nyvalde presidenten Barack Obama skrev under torsdagen under ett dokument som ska göra det möjligt att stänga Guantánamobasen under året. Vad som kommer att hända med fångarna är i dagsläget höljt i dunkel.

Republikanerna är kritiska till hur Obama har hanterat frågan, som dels handlar om att frige fångarna, dels om huruvida de ska intas på amerikanska fängelser.

John McCain, Obamas republikanske motkandidat i presidentvalet, tror att Obama kan ha fattat beslutet för snabbt om att stänga fånglägret.

– Så, den enkla biten, med all respekt, är att säga att vi ska stänga Guantánamo. Sedan tror jag att jag hade sagt vad vi ska göra med fångarna. Eftersom du annars kommer att stå inför ett inte-i-min-bakgård-problem här i USA, sa McCain i torsdagens Larry King Live i CNN.

Se CNN:s reporter ta pulsen på al-Shiri nedan.

Se McCain risa och rosa Obama nedan.

Skrivet av: