Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Inget slut på gaskonflikten

Nyheter | 14/01/2009 12:54

Gasen lyser fortfarande med sin frånvaro i ledningarna i Ukraina.

Gasen lyser fortfarande med sin frånvaro i ledningarna i Ukraina. EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso uppmanar drabbade europeiska företag att vända sig till domstol.

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina fortsatte på onsdagen i samma stil som tidigare. Ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att vägra släppa igenom gasen till flera europeiska länder, samtidigt som Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz hävdar att Ryssland gör genomförseln "omöjlig" på grund av de transportvägar genom ledningarna man beslutat om.

Bulgariens och Slovakiens premiärministrar reser i dag till Moskva för samtal med Vladimir Putin. Båda länderna har drabbats hårt av konflikten.

Tidigare under onsdagen träffade Slovakiens Robert Fico Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko i Kiev.

– Om gas levereras i dag, kommer den att transporteras vidare omedelbart, ska hon ha sagt då.

José Manuel Barroso sa i EU-parlamentet att situationen är "oacceptabel och otrolig", eftersom det finns en överenskommelse som inte hålls och det drabbar europeiska medborgare.

– Om överenskommelsen inte hålls betyder det att Ryssland och Ukraina inte längre kan betraktas som pålitliga partner för EU när det gäller gasleveranser, sa han.

Han uppmanade europeiska företag att vända sig till domstol om gasen inte börjar flöda igen.

Ungerska Emfesz, landets näst största gasimportör, vände sig redan i måndags till EU-kommissionen med ett klagomål. Emfesz anklagar Naftogaz för att behandla gasen som om det var bolaget egen egendom.

Även det serbiska gasbolaget Srbijagas överväger en stämning mot Ukraina.

– Det pågår en juridisk analys om vad Srbijagas kan göra angående en möjlig stämning mot Ukraina, sade bolagets direktör Dusan Bajatovic på onsdagen, enligt nyhetsbyrån Beta.

– Det är tydligt att det är Ukraina som är huvudbrottslingen, sa han.

Skrivet av: