Slut på gaskriget efter toppmöte

Ryssland och Ukrainas premiärministrar nådde en överenskommelse på söndagsmorgonen i den infekterade gaskonflikten.


Europa fryser ihjäl medan Ryssland och Ukraina dividerar om gasen. På lördagen träffades Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko och Rysslands Vladimir Putin i Moskva och nådde äntligen en överenskommelse i gaskonflikten.

– Så snart som dessa handlingar är undertecknade gällande gasöverföringen och gasköpet, kommer gasen återföras till Europa, sa Ukrianas premiärminister Julia Tymosjenko, i rysk teve, enligt CNN.

Flera miljoner européer har varit utan värme i mer än en vecka och fabriker och skolor har tvingats stänga. Premiärministrarna kom överens om att Ukraina får tjugo procents avdrag på gasköpet från Ryssland. I utbyte väntas Ukraina hålla avgifterna nere för Ryssland så att gasen kan nå resten av Europa.

Infekterad konflikt

Ryska gasjätten Gazprom har anklagat Ukraina för att vägra släppa igenom gasen till flera europeiska länder, samtidigt som Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz hävdat att Ryssland gör genomförseln "omöjlig" på grund av de transportvägar genom ledningarna man beslutat om.

Förhandlingar med EU-närvaro

EU:s energikommissionär Andries Pielbags och tjeckiske industri- och handelsministern Martin Rima väntas deltog också i mötet om det rysk-ukrainska gaskriget i Moskva på lördagseftermiddagen, enligt en talesman för det tjeckiska ordförandeskapet i EU.

Under mötet tog Putin stundtals en ovanligt mild ton gentemot Ukraina vid presskonferensen i Berlin. Han sa att Moskva vill "hjälpa" Kiev och "vi ska inte försöka hitta de som har rätt och de som har fel. Vi ska inte politisera situationen".

Nu kan alltså en överenskommelse nåtts och förhoppningsvis kan Europa tina upp efter den kyliga konfliktperioden.

Så här blev fjädern till en höna:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!