Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gaskriget har kostat 8 miljarder

Nyheter | 14/01/2009 14:44

Rysslands president säger att Gazprom förlorat åtta miljarder på krisen.

Gasen lyser fortfarande med sin frånvaro i ledningarna i Ukraina.

Rysslands president Medvedev säger att Gazprom förlorat åtta miljarder på gaskrisen och vill att EU sätter press på Ukraina.

Samtidigt uppmanar EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso drabbade europeiska företag att vända sig till domstol.

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina fortsatte på onsdagen i samma stil som tidigare. Ryska gasjätten Gazprom anklagar Ukraina för att vägra släppa igenom gasen till flera europeiska länder, samtidigt som Ukrainas statliga gasbolag Naftogaz hävdar att Ryssland gör genomförseln "omöjlig" på grund av de transportvägar genom ledningarna man beslutat om.

Bulgariens och Slovakiens premiärministrar reser i dag till Moskva för samtal med Vladimir Putin. Båda länderna har drabbats hårt av konflikten.

Samtidigt påstår den ryske presidenten Medvedev att Gazprom har förlorat över åtta miljarder kronor i intäkter sedan årsskiftet på grund av konflikten med Ukraina.

Rysslands premiärminister Vladimir Putin uppmanade EU-kommissionen att sätta mer tryck på Ukraina för att få igång gasleveranserna. Han anklagade vid sitt möte med Bulgariens, Slovakiens och Moldaviens premiärministrar Ukraina för att ha tagit europeiska länder som gisslan.

Ukrainas Julia Tymosjenko sade i sin tur att hon är redo att träffa Putin och att förhandlingarna om gaskrisen måste flyttas från Gazprom och Naftogaz till "regeringsnivå".

Tidigare under dagen träffade Slovakiens Robert Fico Ukrainas premiärminister Julia Tymosjenko i Kiev.

Om gas levereras i dag, kommer den att transporteras vidare omedelbart, ska hon ha sagt då.

José Manuel Barroso sade i EU-parlamentet att situationen är "oacceptabel och otrolig", eftersom det finns en överenskommelse som inte hålls och det drabbar europeiska medborgare.

Om överenskommelsen inte hålls betyder det att Ryssland och Ukraina inte längre kan betraktas som pålitliga partner för EU när det gäller gasleveranser, sade han.

Han uppmanade europeiska företag att vända sig till domstol om gasen inte börjar flöda igen.

Ungerska Emfesz, landets näst största gasimportör, vände sig redan i måndags till EU-kommissionen med ett klagomål. Emfesz anklagar Naftogaz för att behandla gasen som om det var bolaget egen egendom.

Även det serbiska gasbolaget Srbijagas överväger en stämning mot Ukraina.

Skrivet av: