Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sarkozy kräver finanstoppmöte

Nyheter | 23/09/2008 19:59

Nicolas Sarkozy manar generalförsamlingen till ett världstoppmöte. (TT)

Ledare världen runt har ett ansvar för att ta sig an de allt värre globala finans-, energi- och livsmedelskriserna, slog FN-chefen Ban Ki-Moon fast när han i dag inledde den årliga allmändebatten i FN:s generalförsamling.

Franske presidenten Nicolas Sarkozy manade i sitt tal inför generalförsamlingen till ett världstoppmöte i år om den globala finanskrisen och yrkade på beslut om nya former av regleringar som ska förhindra att liknande kriser uppstår igen.

– Det är min övertygelse att det åligger de mest direkt berörda ländernas stats- och regeringschefer att mötas före årets slut för att tillsammans granska vad vi kan lära av finanskrisen, sade Sarkozy.

Ban Ki-Moon underströk vikten av att världens ledare i kärvare ekonomiska tider inte hemfaller åt att bara tänka på snäva nationella intressen.

– Det finns en risk för att nationerna börjar blicka inåt i stället för mot en gemensam framtid, sade generalsekreteraren i New York inför över 120 stats- och regeringschefer.

Ban påpekade att nya makt- och ledarskapscentra har vuxit fram i Asien, i Latinamerika och runtom i de nyindustrialiserade länderna.

– I denna nya värld handlar utmaningarna mer om samarbete än om konfrontation, sade han.

Inga länder kan längre skydda sina intressen eller främja det egna folkets välbefinnande utan att samverka med andra länder, förklarade FN-chefen och betonade vikten av att "ordning återupprättas på de internationella finansmarknaderna".

Skrivet av: