Obama tog tåget i Lincolns spår

Barack Obama hyllar sin förebild Abraham Lincoln.


Genom att ta tåget till presidentinstallationen hyllar Barack Obama sin förebild Abraham Lincoln. Men medan en mordhotad Lincoln smög i natten i Baltimore lät sig Obama hyllas av stora anhängarskaror.

Omgiven av ett massivt uppbåd livvakter, välönskare och direktsändande medier steg USA:s blivande president på lördagseftermiddagen svensk tid ombord på en klassisk 1930-talsvagn i Philadelphia, staden som en gång följde på kolonin Nya Sverige och sedermera blev USA:s självständighetsvagga.

På järnvägsstationen 30th Street sade Obama att USA i kampen mot dagens kriser kan lära av de patrioter som i Philadelphia 1776 utropade självständighet.

– Det som krävs nu är samma ståndaktighet och idealism som våra grundare uppvisade.

Vintern 1861

Mellan "Philly" och Washington, där Obama tar över presidentämbetet på tisdag, är det bara 22 mil, men med flera stopp för att vinka och tala till anhängare drog han ut på resan till in på natten svensk tid. Till ett utomhustal i Baltimore, strax nordost om huvudstaden, fanns det förberedelser för långt fler än 100 000 besökare. Det är en traditionsmättad järnvägssträcka, inte minst tack vare den historiska resa Obamas företrädare och förebild Abraham Lincoln gjorde när han skulle installeras i februari 1861. Även då var det alltså smällkall vinter, men om Obama är en nästan universellt hyllad hjältepresident redan före tillträdet var Lincoln inför resan till Washington rejält kontroversiell. Lincolns resa tog ungefär två veckor, ända från Springfield i Illinois, långt över 100 mil från huvudstaden vid USA:s östkust. Den säkerhetsansvarige Allan Pinkerton, känd för sin legendariska detektivbyrå, blev under resans gång övertygad om att en mordkomplott väntade i Baltimore, ett område där slaverimotståndaren Lincoln antogs vara illa omtyckt.

Som tjuv om natten

Så sällskapet bytte tåg till en chartrad tur som ankom mitt i natten. För att åka vidare mot Washington var Lincoln tvungen att byta mellan stationerna President Street och Camden Street, och det var under det bytet knivmördarna väntades försöka slå till. Men allt gick bra, och Lincoln blev en legendarisk president, även om han som bekant mördades av just en slaverisympatisör fyra år senare. Och han kunde aldrig riktigt skaka av sig det ovärdiga i att ha smugit som en tjuv om natten till sin egen presidentinstallation - en läxa som den synnerlige offentlige Barack Obama verkar ha lärt sig av.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.

Populära pålägg återkallas – kan innehålla listeria

Axfood återkallar två pålägg efter att listeria upptäckts vid en rutinkontroll.

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Ett ryskt militärplan har kraschat ned i vattnet utanför ockuperade Krim, meddelar den av Ryssland tillsatte guvernören i Sevastopol, Michail Razvozjajev.