"Ofta känner elever till att något är på gång"

Men det saknas utbildning i hur man ska hantera situationen. Det hävdar Professor Christianson.


Det gemensamma för gärningsmännen i Jokela, Kauhajoki och Virginia Tech uppges vara att de unga männen har en likartat problematik, enligt professorn Sven Å. Christianson.

– De söker mening och identitet i sin tillvaro. De här människorna är deprimerade, kanske bär de på deppresiv ilska. De känner att de inte passar in någonstans. Sedan hittar de en mening i tillvaron och en plats att placera sin ilska i, säger Christianson i SVTs Gomorron Sverige.

Trots att flera av klasskamraterna och bekanta beskrivit Matti Saari som "normal" kan han känna ett djupt utanförskap inom sig.

–Även om folk säger att han var ”normal” känner klasskamraterna kanske inte honom på djupet. Förmodligen känner han ett djupt utanförskap. Han väljer därför att skjuta sina klasskamrater för att utanförskapet intensifieras i den närmsta kamratkretsen.

Matti Saari fick sin tillfälliga vapenlicens i augusti och bara en månad senare finns budskapet att han vill skada andra på internet. Polisen visste om flera av filmerna och hade ett samtal med Saari dagen innan dådet. Men man lät honom behålla sitt vapen.

–Polisen har inte den utbildning som krävs för att hantera en sådan situation. Egentligen borde vapnet självklart ha plockats av killen. Syftet är uppenbart och han släppte ut tydliga signaler. Men det är nödvändigt att utbilda folk i hur man agerar, inte bara få dem att fånga upp signaler.

–Lärare, poliser, socialtjänst, kontaktpersoner måste utbildas. Amerikanska studier visar att 75% av kamraterna vet vad som är på gång. Och 25 procent av föräldrarna vet. Problemet är att det saknas initiativ. Man vet inte vem som är ansvarig för att konfrontera killen, säger Christianson till Gomorron Sverige.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!