Lördag 17 Apr
Stockholm

Expressen anklagas för att ha lurats i Kauhajoki

Familjerna är mycket upprörda.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Polisen i Finland uppger att journalister från Expressen utgav sig för att komma med sorgebud. Detta i syfte att ta sig in hos familjer som förlorat sina barn vid skolskjutningen i Kauhajoki.

Finska polisen meddelade att de skulle göra officiellt hembesök hos de som förlorat en familjemedlem i tragedin i Kauhajoki.

Men när prästen från Rikskriminalen kommit till tre familjer visade det sig att en Expressenjournalist med tolk redan varit där.

–Familjerna var mycket upprörda när det framkom att de inte var från polisen utan från medierna. Det var entydigt att journalisterna försökte ge sig själva en identitet eller uppdrag som inte handlade om att få fram uppgifter eller fotografera, säger Kaj Engström till Journalisten.

Eftersom familjerna känt sig vilseledda av journalisterna fick Kaj Engström identifiera sig för att bli insläppt hos familjerna.

–Det var ett högst olämpligt sätt att agera av journalisterna, säger Kaj Engström.

Expressens informationschef säger att det rör sig om ett missförstånd.

–Det rör sig om ett missförstånd. Jag har talat med reportrarna som var på plats i Finland och de har aldrig utgett sig för att vara någon annan. Om det vore så borde finsk polis ha tagit kontakt med oss, vilket de inte har gjort, säger Irina Halling till Journalisten.

Det är inte första gången Expressens journalister anklagas för att ha lurats. Även Niclas Rislund har fällts för att vid två tillfällen utgett sig för att vara polis i syfte att få uppgifter om kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela