Obama populärare än någonsin

På tisdag tillträder Obama med 84 procent av folkets förtroende.


En nygjord opionionsundersökning visar att USA:s tillträdande president Barack Obama är populärare än någonsin förr, trots det mindre blåsväder han hamnat i på sistone.

84 procent av de tillfrågade i CNN:s undersökning säger sig ha tilltro för Obama, vilket är två procentenheter bättre än i mitten av december, och fem procentenheter mer än i början av december.

Undersökningen visar också att det amerikanska folket ser Obamas tillträde som en chans att föra samman nationen.

Resultatet av undersökningen är lite överraskande efter den senaste tidens kritik mot några av Obamas tillträdande ministrar. Det har handlat om den tilltänkta finansministern Timothy Geithners skattefel, om den tilltänkte handelsministern Bill Richardsons avhopp efter en långdragen bolagsutredning i New Mexico, och om ifrågasättandet av rutinen hos den nye CIA-chefen Leon Panetta.

– Om allmänheten skyller dessa misstag på Obama så är det inget som syns i opionionsundersökningen, säger CNN:s Keating Holland, och fortsätter:

– Man vet att landet är mitt i en smekmånad när sex av tio republikaner har en positiv bild av Obama.

Undersökningen, som presenterades av CNN under söndagen, visar också att sex av tio amerikaner tror att Obamas tillträde som president kommer bli en "fest för demokration". Bara fyra av tio kände likadant när George W. Bush skulle tillträda som president för åtta år sedan.

På tisdag kväll svensk tid tillträder Barack Obama som USA:s president, och blir då världens mäktigaste man. Förväntningarna inför hans tal under ceremonin är höga. 85 procent förutspår att talet kommer vara utmärkt eller bra, rapporterar CNN.

Obama berättar om sina känslor inför att bli president:

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.