Lördag 23 Okt
Stockholm

Österrike inför viktigt val

På söndag är det val. Många är oroliga för Österrikes framtid då två högerpopulistiska partier fått oroväckande mycket stöd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 september är det val i Österrike. Men det ser ut som de två största partierna kommer gå mot förlust. Många är besvikna på socialdemokraterna och det konservativa partiet och vill hellre lägga sin röst på något annat parti.

Samtidigt har två högerpopulistiska partier framgångar i opinionen. FPÖ och BZÖ har hela 25 procent av väljarnas röster. En hög siffra då var fjärde väljare är beredd att rösta på något av partierna. Båda önskar hårdare lagar gällande utlänningar. De visar öppet sitt missnöje mot de öppna gränserna och invandrarna i landet. Att Österrike gått med i EU tycker de inte alls om, de menar att unionen fattar beslut över deras huvuden. Av ett repotage som Sveriges Radio gjort framgår att det gått bättre för landet sedan inträdet i EU. Något som många tycks ha glömt bort.

– Vill ni undvika ett muslimskt Europa måste ni rösta på oss, sade FBÖ's partiledare Heinz-Christian Strache i ett uttalande tidigare i år, enligt SR.

Representanter från FBÖ och BZÖ står på små torg och gator. Med brinnande förakt talar de om asylsökande som kommer till Österrike och stjäl. Valet på söndag är därför ett mycket viktigt val. Om partierna får fler röster i helgen är det en skrämmande framtid som landet har framför sig.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela