Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

På söndag röstar 16-åringarna

Nyheter | 26/09/2008 11:20

Österrike är enda Europeiska landet där rösträtten sänkts till 16 år.

Förra året blev Österrike först i Europa med att sänka rösträtten för alla val i landet till 16 år. På söndag kommer 16-åringarna att rösta för första gången.

– Ja, jag ska rösta, säger Nina Stanke, som fyllde 16 i veckan till Times of India. Ungefär 200 000 österrikiska ungdomar mellan 16-17 år kommer kunna rösta i helgen.

Men alla är inte lika positivt inställda till sänkt rösträttsålder.

– Sextonåringar oroar sig över om de kommer att få körkort, säger Gerald Hyman som är politisk expert på Washingtons Centre for Strategic and International Studies. Ser du dem som mogna medborgare? Medborgare som kommer kunna bestämma sig var de står i olika policyfrågor?

Samtidigt tycker andra att alla människor i ett samhälle borde ha rösträtt.

– För barn som inte kan rösta själva skulle mamman eller målsman kunna rösta. 16-åringar har tillräckligt med kunskap för att rösta. Det finns ingen anledning att oroa sig över att ge dem den auktoriteten, säger sociologiprofessorn Stein Ringen, till Times of India.

–Att ge unga människor rösträtt kommer också att balansera ut Österrikes allt mer ojämna demografi. Med en större andel av befolkningen som är över 65 år är det viktigt att fler ungdomar får rösta i valen, säger Christoph Hofinger från SORA Institute for Social Research and Analysis

Andra länder som har rösträtt från 16 års ålder är Brasilien, Kuba och Nicaragua.

Skrivet av: