Stockholm

Obama fick svära om eden

John Roberts läste presidenteden fel på ett ord. Så Obama fick göra om det hela.


Läs mer

USA:s president Barack Obama svor presidenteden en andra gång på onsdagen, den här gången i Vita huset. Skälet var att ett ord i eden hamnade på fel plats när Högsta domstolens chefsdomare John Roberts förestavade den i tisdags.

Också den här gången avlade Obama eden inför Roberts.

Obamas juridiske rådgivare Greg Craig sade att det säkert gått rätt till redan första gången och att den 44:e presidenten svurits in enligt konstens alla regler.

–Men eden står i själva konstitutionen. Och för säkerhets skull, eftersom ett ord hamnade fel förestavade chefsdomare Roberts den igen, sa Craig.

När Obama svors in första gången, med handen på Abraham Lincolns bibel, gick det inte riktigt som planerat. När Roberts förestavade eden flyttade han på ett ord. Obama som lärt sig presidenteden noga, tvekade ett ögonblick och Roberts tog om orden igen, men fortfarande blev det inte rätt. Så Obama upprepade chefsdomarens variant av eden.

Redan på tisdagen konstaterade Jeffery Rosen, expert på USA:s konstitution och professor vid George Washingtonuniversitetet: Att snubbla på ett ord i eden gör ingenting alls. Obama var president redan i tisdags.

Men för att vara alldeles säker tog Obama om det i alla fall.

– Beredd att svära eden, undrade John Roberts.

– Det är jag och det här ska vi göra mycket långsamt, sa Obama och upprepade presidenteden utan att staka sig det minsta. Det tog 25 sekunder.

Obama svär presidenteden.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.