Nyval i år på Island

Det blir nyval på Island i år. Det konstaterar regeringspartiet.


Det blir nyval på Island i år. Det konstaterade regeringspartiet Självständighetspartiet på torsdagen efter flera dagars våldsamma demonstrationer med krav på koalitionsregeringens avgång.

Självständighetspartiet inser att det kommer att bli val i år sade partiets vice ordförande Thorgerdur Gunnarsdottir i parlamentet, alltinget. Statsminister Geir Haarde, som är partiets ledare, har tidigare vägrat tala om val och endast de senaste dagarna antytt att han skulle kunna tänka sig ett nyval i början av nästa år.

Normalt skulle det inte hållas val på Island förrän 2011.

Men de tusentals islänningar som de senaste dagarna protesterat i Reykjavik nöjer sig kanske inte med detta. De har under delvis mycket våldsamma former också krävt att höga politiker som Haarde och ledande tjänstemän avgår.

Ledande politiker i Haardes koalitionspartner Socialdemokraterna har krävt att partiet lämnar regeringen.

S-ledaren och utrikesministern Ingibjörg Gisladottir sägs dock ha försäkrat Haarde om fortsatt stöd.

Bön till Borg

I samband med att Sveriges finansminister Anders Borg nyligen överlämnade en proposition till riksdagen om lån till Island har många riksdagsmän kontaktats av islänningar som bett dem att inte rösta för lånet så länge som Haardes koalitionsregering sitter kvar och så länge som exempelvis cheferna för riksbanken, Sedlabanki, och den isländska finansinspektionen får behålla sina jobb. De anses ha ett stort ansvar för den globala finanskrisens verkningar på Island.

– Islänningarna har blivit allt mer upprörda över hur landets affärer sköts. Ingen vet vad regeringen håller på med och den reagerar inte heller på kritik, skriver chefredaktören för tidningen Morgunbladid, Olafur Stephensen, i en ledarkommentar, uppger NTB.

Våldsam natt

Under natten mot torsdagen fortsatte de delvis våldsamma protesterna som inleddes i måndags. Haarde tjänstebil utsattes för ägg, läskburkar och snöbollar och under de tidiga morgontimmarna fick polisen ta till tårgas mot grupper av hundratals våldsamma demonstranter utanför alltinget och den isländska riksbanken. Inga gripanden gjordes trots att två poliser skadades av stenar under tumultet, rapporterade Reuters. En nyckelroll spelar Självständighetspartiets årsmöte i helgen. Demonstrationerna de senaste dagarna har betecknats som de mest omfattande och våldsamma sedan 1949 när Island gick med i försvarsalliansen Nato.

Skrivet av:

Senaste nytt

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Därför kan du inte se din deklaration hos Skatteverket

Skatteverkets hemsida var under måndagen överbelastad och även på tisdagsmorgonen är det svårigheter att komma in på sajten.

Kraftigt vinstlyft för Scania

Det blev ett kraftigt vinstlyft för Södertäljebaserade lastbilstillverkaren Scania i fjärde kvartalet. Men orderingången viker nedåt.

Stabilt läge för skottskadad man i galleria

Polisens utredning efter en skottlossning i en galleria i stadsdelen Hageby Norrköping har fortsatt hela natten. Mannen som hittades skadad i gallerian är i 25-årsåldern, enligt Sveriges Radio P4 Östergötland. Hans tillstånd beskrivs som stabilt och skadorna ska inte vara livshotande.

Flying Tiger jagar ny delägare

Den danska butikskedjan Flying Tiger Copenhagen, med omkring 900 butiker i Europa, har anlitat investmentbanken Carnegie för att försöka hitta en ny delägare, rapporterar den danska affärstidningen Børsen med hänvisning till källor.

Lut läcker från pappersbruk: "Har nått sjön"

En stor lutläcka från Billingsfors bruk är fortfarande inte under kontroll. Under natten mot tisdagen inträffade dessutom ytterligare en läcka.