Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Wikipediaanvändare är trångsynta

- 03/01/2009, 18:06 -

Ny forskning visar att wikipedianer skriver för sin egen skull.

Forskningen har hittat nya spår. Nu är det klart att de som bidrar till internets största uppslagsverk Wikipedia är trångsynta och inte särskilt öppensinniga. Det är den bilden som tornar upp sig efter att psykologer granskat Wikipediaanvändarna.

En forskargrupp, ledd av Yair Amichai-Hamburger, vid Sammy Ofer School of Communication i israeliska Herzliya, har undersökt 69 israeliska bidragsgivare till det populära uppslagsverket. Och därefter jämfört dem med 70 studenter i samma ålder och som använder internet i lika hög utsträckning.

Med utfrågaren "Real-Me", som försöker avgöra om en person föredrar att uttrycka sig i verkligheten eller på nätet, samt en enkätundersökning, som tog sikte på personernas öppenhet mot andra idéer, samvetsgrannhet, hur utåtriktade de är, hur öppensinniga de är och emotionell instabilitet kunde deras profiler kartläggas.

Studien visar tydligt att wikipedianer är mer bekväma på internet.

– De tycker att internet är ett mer meningsfullt ställe att vara på, säger Amichai-Hamburger till New Scientist.

Men han blev förvånad över att, trots att Wikipedia bygger på att användare öppet delar med sig och samlar kunskap i en helhet, användarna inte var särskilt öppensinniga.

Han menar att användarna på Wikipedia inte främst tänker på andra när de lägger upp material utan snarare gör det för egen vinning. De kompenserar på nätet då de har svårt att uttrycka sig i det verkliga livet.

– De kompenserar. Det är deras sätt att göra sig hörda i världen, säger Amichai-Hamburger.

Skrivet av: