Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hundra miljarder mot fattigdom

Nyheter | 26/09/2008 07:45

Fn-toppmötet resulterade i löften om 16 miljarder dollar mot fattigdom. (TT)

Ett toppmöte i FN om hur fattigdomen i världen ska bekämpas resulterade i löften om 16 miljarder dollar (105 miljarder kronor). Men finanskrisen och sviktande världsekonomi kastade skugga över FN:s millenniemål.

Politiker, företagare och engagerade privatpersoner från hela världen hade samlats i FN-högkvarteret för att se till att arbetet med att uppfylla FN:s millenniemål om att halvera fattigdomen i världen till 2015 inte tappar fart.

Även om en del av pengarna som utlovades redan har avsatts tidigare, så kom nya åtaganden. Bland annat lovade Microsofts grundare Bill Gates att hans fond ska satsa 168 miljoner dollar på forskning kring ny malariamedicin.

Generalsekreteraren Ban Ki-Moon sade att om de generösa löften som lämnats infrias så är det desto mer anmärkningsvärt, med tanke på finanskrisens återverkningar på ekonomin.

Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner var återhållsam och sade att hans regering har begränsade möjligheter med tanke på krisen på finansmarknaderna. Storbritanniens premiärminister Gordon Brown vädjade däremot till rika länder att inte använda finanskrisen som en ursäkt för att låta bli att hjälpa fattiga.

Rockstjärnan och aktivisten Bono sade att kampen för att uppfylla millenniemålen måste fortsätta.

– I dessa hårda tider är detta historiska löfte än viktigare att hålla, sade han.

Ban underströk att det är de redan fattiga som drabbas hårdast av dåliga tider med stigande mat- och bränslepriser. Han sade att ytterligare 75 miljoner människor riskerar brist på mat, vilket lyfter det totala antalet till gott och väl över 900 miljoner.

Skrivet av: