Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Riksrätt mot Blagojevich inledd

Nyheter | 26/01/2009 20:39

Rod Blagojevich har i dag ställts inför riksrätt i delstatens senat.

Illinoisguvernören Rod Blagojevich, i centrum för härvan kring USA:s president Barack Obamas gamla senatsplats, ställdes på måndagen inför riksrätt i delstatens senat. Processen väntas inom några dagar sluta med att den skandalomsusade guvernören avsätts.

Riksrätten förenklas av att Blagojevich inte försvarar sig - det vore meningslöst, har han förklarat.

– Du skulle kunna plocka in 15 änglar och 20 helgon, under ledning av Moder Teresa, som vittnar om min goda karaktär och integritet och så vidare - det skulle inte spela någon roll, sade han i NBC-programmet Today på måndagen.

Anklagelsepunkterna är 13, alltifrån att ha försökt sälja senatsplatsen till högstbjudande till att ha velat få skribenter på The Chicago Tribune sparkade.

För en fällande dom krävs 40 av de 59 delstatssenatorernas röster, en majoritet tros bli uppnådd utan problem.

Men pikant nog har Blagojevich fått igenom sin utnämning av Obamas efterträdare. Trots att ledande Demokrater, däribland Obama, i december sade att de aldrig skulle godta guvernörens nominering, tyckte alla inblandade sedermera att Roland Burris var ett så starkt kort att han godkändes som senator i Washington.

Skrivet av: