Överlevande Hamasman utropar seger

Ett Hamas i spillror ger inte upp. Tvärtom tycker man sig ha vunnit.


En av Hamas högsta ledare i Gaza höll på fredagen sitt första offentliga tal sedan Israels offensiv och manade till fortsatt motstånd.

Under dagen skottskadades en svensk aktivist i benet på Västbanken.

Innan Israel inledde sitt angrepp på Gazaremsan i december fanns fem högt uppsatta Hamasledare i området. Efter 22 dagar av israeliska attacker uppges tre av dem finnas kvar i livet. En av dem är Khalil al-Hayya.

På fredagen höll al-Hayya sitt första tal sedan offensiven inleddes. I talet framställde han resultatet av konflikten som en israelisk reträtt och en seger för Hamas och Gaza.

Vi lovade att antingen möta er som martyrer eller som segrare. I dag möter jag er och det är ni som är segrarna, sade al-Hayya.

Han lovade att återuppbyggnaden av Gaza skulle gå snabbt och att Hamas skulle hålla sina löften och betala lön till alla anställda. Han talade också direkt till Hamas väpnade styrkor som bland annat skjutit Qassam-raketer mot Israel.

Jag säger det här till motståndsmännen och till Qassam-krigarna. Lägg inte ner era vapen, lägg inte ner era vapen och lämna inte skyttegravarna.

Under fredagen besökte George Mitchell, USA:s sändebud till Mellanöstern, Jerusalem och inspekterade bland annat ett lager med bistånd ämnat för Gaza. I ett uttalande lovade Mitchell en helt ny amerikansk Mellanösternpolitik.

Det tragiska våldet i Gaza och i södra Israel är en allvarlig påminnelse om hur svåra och allvarliga utmaningar, och tyvärr bakslag, vi kan vänta oss.

Under dagen skottskadades också en svensk aktivist vid en demonstration i Nilin på Västbanken. Kvinnan tillhör gruppen International solidarity movement (ISM) och befann sig enligt ISM i byn för att bevittna den israeliska arméns övergrepp.

I ett pressmeddelande skriver ISM att Nilin är svårt drabbat av den mur som Israel bygger på Västbanken och att det var under en demonstration mot murbygget som palestinierna konfronterades av israeliska armén.

Enligt ISM träffades då den svenska aktivisten i vaden av israelisk eld. Hon fördes efter skottlossningen till sjukhus i Ramallah för vård.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Östersund

"Polisen får in en anmälan om en viltolycka på E45, Ångsta.", skriver polisen på sin hemsida.