Gazadebatt väckte heta känslor

Turkiets premiärminister såg rött när han inte fick tala till punkt.


Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan stormade på torsdagen ut från en debatt om Mellanöstern som hölls i samband med World Economic Forum i schweiziska Davos.

Det som fick honom att stegra sig var sättet som Israels president Shimon Peres tilltalade honom, och att han inte ansåg sig få tillräckligt med tid att tala under debatten som rörde den israeliska offensiven i Gaza. Han hotade även med att aldrig återvända till forumet i de schweiziska Alperna.

– Under sitt tal vände han (Peres) sig mot mig emellanåt och tilltalade mig direkt på ett sätt som inte är i samklang med den stämningen av fri diskussion som vi ser i Davos, sade Erdogan till reportrar vid en hastigt organiserad presskonferens efter incidenten.

President Peres höjde rösten emellanåt, sade han och lade till att moderatorn borde ha ingripit och fördelat tiden jämt mellan debattens deltagare. I stället fick Edrogan endast en minut på sig att svara på ett längre utlägg av Peres, uppger Al Jazeera.

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anatolia ska Peres senare ha ringt Erdogan för att be om ursäkt, ett samtal som ska ha varat i fem minuter.

Erdogan har haft en medlande roll i Mellanösternkonflikten, och försökte mäkla fred mellan Israel och Syrien strax innan kriget i Gaza inleddes - ett krig som han vid upprepade tillfällen kritiserat

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

Person skjuten under jakt

En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

1 timme sedan
Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.