Missnöjet växer i krisens Ryssland

Tusentals demonstranter krävde i dag regeringens avgång.


I den växande ekonomiska krisen krävde tusentals demonstranter i ryska Fjärran Östern på lördagen regeringens avgång.

I Moskva greps en oppositionsledare och några sympatisörer.

Runt 3 000 människor deltog i demonstrationen som arrangerades av Kommunistpartiet i Vladivostok. Samtidigt genomförde regeringspartiet Enade Ryssland en motdemonstration med flera tusen deltagare till stöd för regeringen.

Demonstrationen mot regeringen gick fredligt tillväga. De otaliga kravallpoliser som bevakade den ingrep inte, till skillnad från förra månaden då en liknande samling i staden brutalt skingrades av polisen.

En lokal grupp passade på att utnyttja kommunisternas demonstrationstillstånd för att visa sitt missnöje med regeringens förslag att höja skatten på importerade bilar.

Fler och fler människor blir av med sina jobb och våra besparingar och löner tappar i värde på grund av rubelns fall. De åtgärder som regeringen vidtagit är inte ämnade att hjälpa vanliga människor och småföretag, utan stora affärsmän och banker, sade en företrädare för lobbygruppen.

Demonstrationen var den första av rad protester som oppositionen väntades genomföra i Ryssland under lördagen. Det fanns oro för sammandrabbningar mellan polis och demonstranter, då flera av de planerade protestmötena saknade demonstrationstillstånd.

I S:t Petersburg inväntade kravallpolisen med tre bepansrade fordon och en buss demonstranterna.

Ledaren för Nationella bolsjevikpartiet och ett tiotal sympatisörer greps på Triumftorget i Moskva. Eduard Limonov skulle precis hålla tal när polisen ingrep. Ytterligare ett tiotal människor greps utanför en metrostation i västra Moskva där de samlats för att protestera mot regeringens politik.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!