Kuba och Ryssland vårdar relationen

Kubas president Raul Castro på besök i Moskva.


I ett försök att återanknyta till Ryssland anlände Kubas president Raul Castro på onsdagen till Moskva. Det blir första besöket av en kubansk ledare sedan kalla kriget dagar då Fidel Castro besökte Sovjetunionen ett stort antal gånger, uppger Russia Today.

Besöket sker i en tid då båda länderna väntar på en förändring i USA:s politik som starkt kritiserats under åren med George W Bush, och som fortfarande håller fast vid blockaden mot Kuba.

Castro, som tog över efter sin bror Fidel 2006, landade i ett av den ryske presidentens flygplan som skickats från Moskva för att hämta honom.

En spricka uppstod i relationerna mellan Ryssland och Kuba när Sovjetunionen kollapsade och subventionerna till Kuba slutade strömma in. Enligt Raul Castro utvidgas relationerna i och med besöket:

–Relationerna mellan Ryssland och Kuba är utomordentliga och det här besöket kommer att leda till stärkta band mellan våra länder, konstaterade den 77-årige Castro.

Fokus ska enligt uppgift läggas på diverse affärsavtal, bland annat planeras det för att ett ryskt konsortium ska utforska oljefält utanför Kubas kust i Mexikanska golfen och ett samarbete kring nickelproduktion på ön.

På torsdagen inleds visiten med att president Dmitrij Medvedev tar emot vid ett residens väster om Moskva som används när presidenten får finfrämmande. Mer formella samtal mellan delegationerna upptas på fredag i Kreml.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!