Stockholm

John McCain

En krigande politiker.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

John Sidney McCain III – hans fullständiga namn – har levt ett långt och spännande liv. Om han blir vald blir han USA:s äldsta president genom tiderna.

Både hans far och farfar var amiraler i den amerikanska flottan. Under sin uppväxt bodde därför McCain på många olika platser. Han föddes 1936 i Panama där hans far var stationerad.

McCain gick efter sin gymnasieexamen i sin faders fotspår. Han utbildade sig till militär. 1960 fick han sitt flygtillstånd och sina första år som militärpilot spenderade han i karibien och medelhavet. Han störtade två gånger och hans plan krockade med en elledning en gång – men han klarade sig i stort sett oskadd.

Han gifte sig första gången 1965 med Carol Shepp. Hon hade två barn sedan tidigare som John McCain adopterade. Han fick även ett eget barn med Carol.

1967 stationerades han i Vietnam – på egen begäran. Den 26:e oktober 1967 blev han nedskjuten av en missil över Hanoi under ett flyguppdrag. Han blev sedermera tillfångatagen och förd till det berömda fängelset som kallades Hanoi Hilton. Han torterades regelbundet och isolerades i långa perioder från de andra fångarna. Han var krigsfånge i fem och ett halvt år. En del av den hjältegloria som omgärdar honom kommer sig av att han erbjöds att släppas tidigare men vägrade – dels för att han inte ville ge nordvietnameserna en propagandaseger och dels för att inte demoralisera de andra fångarna. Tortyren och fångenskapen gav honom men för livet. Han kan än idag inte lyfta sina armar ens över axelhöjd.

När han återvände till USA 1973 hade hans fru varit med om en trafikolycka under hans frånvaro och fångenskap. Hon var alltså också invalidiserad. 1980 skilde de sig.

McCain har i efterhand tagit på sig skulden för skilsmässan som bland annat berodde på att han hade utomäktenskapliga förbindelser. Redan 1979 träffade han Cindy Lou Hensley som kom att bli hans andra fru. Hon var dotter till en förmögen ölmagnat från Arizona.

Han fortsatte att tjänstgöra i militären fram till 1981 då han pensionerade sig för att i stället satsa på politiken.

1982 valdes han in i kongressen som representant för Arizonas första distrikt och 1987 valdes han i senaten där han befunnit sig sedan dess.

I början av sin politiska karriär stödde han den officiella partilinjen. Han arbetade främst med – eller för – att Amerikas urinvånare skulle få driva kasinon. Det var först under 90-talet han började få rykte om sig som en mer oberoende republikansk kandidat.

År 2000 var första gången han ställde upp för att bli sitt partis presidentkandidat. George W Bush var dock den som blev det och sedermera också president. Relationen dem emellan är inte den bästa. Dels på grund av ideologiska skillnader och dels för att kampanjen dem emellan – när de båda tävlad eom nomineringen – var sällsynt smutsig med grava anklagelser från båda sidor.

I år har han dock chansen att bli USA:s president.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.