Stockholm

FN-dom drar EU-gräns vid Akilles-ö

EU har fått en ny yttre gräns.


Läs mer

FN:s högsta domstol, ICJ, fastställde på tisdagen gränsen Rumänien-Ukraina i Svarta havet, och avgjorde därmed en strid värd många miljarder i gas och olja, centrerad kring den lilla ö där greken Akilles sägs ligga begraven.

Ingen får helt rätt när ICJ (Internationella domstolen) i Haag nu i ett beslut som inte går att överklaga har dragit upp sjögränsen mellan Rumänien och Ukraina. Men rumänska medier utropade på tisdagseftermiddagen seger, i och med att ICJ avvisar Ukrainas argument att Ormön är en tillräckligt viktig landmassa för att påverka gränsdragningen.

"Domstolens beslut, i Rumäniens favör, stipulerar att öns territorialvatten breder ut sig endast tolv sjömil runt den, vilket ger den karaktären av en enkel klippa, inte bebodd ö", heter det på nyhetssajten News In.

Rumänien säger sig ha fått ungefär 80 procent av den yta landet hade sökt. Gränsen dras mellan de två linjer som länderna har argumenterat för, i en båge mellan Donaudeltat i väster och den ukrainska Krimhalvön i öster.

Gas och olja

Det område som fastställts som rumänskt, och därmed blir del av EU:s östra gräns, beräknas enligt News In ruva på 70 miljarder kubikmeter naturgas och tolv miljoner ton olja. Gränsstriden har pågått i decennier. Ormön ingick i Rumänien fram till slutet av 40-talet, då den släpptes till Sovjetunionen - under tvång, hävdar Bukarestregeringen. Sedan Moskvaregimen använt den som militärbas blev ön efter Sovjetblockets upplösning del av det självständiga Ukraina. Men ett missnöjt Rumänien drev då fram gränsförhandlingar, som efter sex resultatlösa år i september 2004 slutade i ICJ.

Ukrainsk bankomat

På Ormön bor numera ungefär 100 människor som jobbar bland annat med fyren och forskning. Myndigheter i Kiev har nyligen beslutat att bosättningen på ön ska kallas Bily, och har sett till att där finns grundläggande service som till exempel bankomat. Men ICJ finner alltså ingen anledning att ändra tidigare bedömningar av ön. Ukraina behåller i alla fall den x-formade klippformationen, som om legenderna om Akilles stämmer kanske åtminstone kan bli ett lukrativt turistmål.

Skrivet av:

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.