Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mindre miljögifter i nöt och gris

- 23/01/2009, 06:32 -

Halterna av PCB och andra miljögifter har sjunkit hos våra boskap.

Halterna av PCB och andra miljögifter har sjunkit kraftigt hos svenska nötboskap och grisar sedan början av 1990-talet, visar en undersökning av forskare vid Livsmedelsverket i Uppsala och Uppsala universitet.

Studien bygger på regelbundna mätningar av de tre organiska klorföreningarna PCB, HCD och DE i slumpmässigt utvalda djur som används i livsmedelsproduktion, skriver Upsala Nya Tidning (UNT).

Mellan 1991 och 2004 togs 1 400 prover. I endast fem av dem var halten av PCB i nivå med eller högre än det gränsvärde för hur mycket som får finnas i djur som ska bli livsmedel. Bland nötboskapen har miljögifterna sjunkit med 6-8 procent per år och bland grisar med 10-12 procent per år.

Forskarna påpekar dock att små mängder av miljögifterna kan finnas kvar i djuren eftersom analysmetoden är utformad att söka efter halter som ligger i närheten av gränsvärdena.

– Men redan nu är nivåerna i nöt och gris så låga att de sannolikt inte innebär några allvarliga hälsorisker för oss människor när vi äter kött eller dricker mjölk, säger Anders Glynn, toxikolog vid Livsmedelsverket, till UNT.

Studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften Chemosphere.

Skrivet av: