Tisdag 26 Okt
Stockholm

Wikileakskällan "uppfann Facebook" åratal i förväg

Den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23, hotas av dödsstraff efter de massiva publiceringarna av hemligstämplade dokument.
1 av 4
Den förmodade Wikileakskällan, Bradley Manning, 23, hotas av dödsstraff efter de massiva publiceringarna av hemligstämplade dokument. Foto: Privat
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Bradley Manning, exmilitären som tros vara källan bakom de uppmärksammade läckorna som publicerats av Wikileaks, var ett IT-geni redan som barn. Vänner säger att han designade ett socialt nätverk som påminner om Facebook - åratal innan det riktiga Facebook såg dagens ljus.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Källan bakom läckorna?

Bradley E Manning, född 1987, är en tidigare amerikansk militär som jobbat som underrättelseanalytiker inom försvarsmakten vid 2nd Brigade Combat Team.

Han sitter för närvarande i häkte, åtalad för att ha kommit över och fört vidare hundratusentals hemliga dokument.

Han tros ligga bakom samtliga stora läckor av amerikanska topphemliga uppgifter på Wikileaks.org - Afghan War Logs, Iraq War Logs och den senaste publiceringen av diplomatisk korrespondens. Han ska också ha läckt videon Collateral Murder.

Manning var en skicklig militär och avancerade snabbt, men tros med tiden ha blivit allt mer utstött. Han tog kontakt med en känd hacker, Adrian Lamo, via en chattfunktion, och förklarade att han hade tillgång till massiva mängder hemliga dokument som han menade "förtjänade offentlighet och inte att samla damm i arkiven".

Lamo låtsades spela med, men vände sig i stället till myndigheterna.

Manning greps i maj 2010 och fördes till en amerikansk militärbas i Kuwait.

Wikileaks grundare Julian Assange ställde sig först kallsinnig till gripandet och sa att Manning varit medveten om riskerna. Men han har senare ångrat uttalandet och sagt att organisationen ska göra allt för att hjälpa den förmodade källan.

HAVERFORDWEST. Bradley Manning, 23, är huvudmisstänkt som så kallad "whistleblower".

Han tros - under sin tid som underrättelsanalytiker inom den amerikanska försvarsmakten ha kopierat drygt en kvarts miljon topphemliga dokument och smugglat ut dem på cd-skivor i Lady Gaga-konvolut.

Manning föddes i Oklahoma, men tillbringade tonåren med sin mamma i Wales i Storbritannien.

Där har brittiska Channel 4 intervjuat hans gamla vänner, som beskriver Manning som en blyg grabb, som dock inte var rädd för att säga vad han tyckte och "hade sin egen uppfattning om rätt och fel".

– Han var redan då fast besluten om att ställa ett stort fel tillrätta, säger Tom Dyer, en av hans tonårsvänner i Wales, till tevekanalen.

– Han kunde till och med gå i klinch med lärare ibland.

Men för det mesta var Manning en tillbakadragen ung man.

– Han var åsiktsdriven, men inte framfusig. Om han verkligen kände starkt för något sa han vad han tyckte. Förmodligen för att han hade rätt, säger Rowan John, en annan gammal klasskompis, till Channel 4.

Redan som tonåring var Bradley Manning ett IT-geni av rang. Hans vänner berättar att han designade ett socialt nätverk liknande Facebook - flera år innan Mark Zuckerberg ens hade kommit på tanken.

– Han producerade en webbsida tillsammans med en annan skolkompis. Det var före Facebook. Det var en communitysida. Den lyfte inte riktigt, men det var en bra idé, säger Tom Dyer.

– Det var ganska mycket en social nätverkssida som var före sin tid. Man kunde logga in och ta reda på lokala nyheter.

Bradley anlände till Storbritannien 2001 vid 13 års ålder efter att hans föräldrar skilt sig. Hans mamma Susan Manning uppges ha kämpat för att anpassa sig till livet långt från hemlandet Wales. Efter skilsmässan flyttade hon hem och Bradley följde med.

Manning greps i maj 2010, efter att ha anförtrott sig för hackaren Adrian Lamos, som dock tipsade myndigheterna, och fördes till en amerikansk militärbas i Kuwait.

Detta sedan Wikileaks publicerat en läckt militärvideo som visar hur en amerikansk Apachehelikopter attackerar en grupp människor på marken i Irak och bland annat dödar två reportrar från nyhetsbyrån Reuters år 2007.

Nu hålls Manning isolerad på en militärbas i Quantico, Virginia.

Han står nu åtalad för att ha försett sig med och spridit "nationella säkerhetsdokument till en oauktoriserad källa". Han hotas av ett fängelsestraff på 52 år - om inte åtalet ändras till förräderi. I så fall riskerar han dödsstraff.

I loggarna från chattsamtalen med Adrian Lamos beskriver Manning sin frustration över att han beordrats utföra uppdrag som för tankarna till ett tjänstehjon.

– Jag ignorerades generellt sett... förutom när jag hade något viktigt.. sen var det tillbaka till "hämta mig en kaffe, svabba golvet". Det kändes som att jag var en exploaterad arbetshäst.

Men Manning var ett offer för dem som stod högre upp i hackordningen redan många år tidigare.

De gamla klasskompisarna från Wales, Rowan John och Tom Dyer, berättar att han mobbades redan under skoltiden i Haverfordwest. För att han var en främling.

– När han kom till Storbritannien mobbades han för att han var amerikan, säger Rowan John till Channel 4.

– Folk brukade reta honom för att han var en outsider. Han var en lätt måltavla. Helt annorlunda än alla andra.

Tom Dyer minns också Mannings utsatthet.

– Redan från början var mobbningen vardag. Det fanns två gäng på skolan. En grupp som gjorde honom till åtlöje så fort de fick chansen. Han lärde sig så småningom att finna sig i det, men ibland kunde han inte ta skämt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela