Tvist om bosnienserbisk lobbying

De muslimska ledarna i Bosnien anklagar landets serbiska region för att agera självständigt och därigenom underminera den bosniska staten. Ärendet kan nu bli ett fall för författningsdomstolen. (TT)


De muslimska ledarna i Bosnien anklagar landets serbiska region för att agera självständigt och därigenom underminera den bosniska staten. Ärendet kan nu bli ett fall för författningsdomstolen.

Enligt Daytonavtalet från 1995 består landet av två enheter: Den muslimsk-kroatiska federationen Bosnien och Hercegovina samt den bosnienserbiska Republika Srpska.

De två enheterna är självständiga i många frågor men när det gäller just utrikespolitiken ska alla beslut fattas av det gemensamma presidentrådet som har tre medlemmar: en muslim och en kroat från federationen samt en serb från den serbiska republiken.

Men sedan en tid tillbaka anlitar Republika Srpska en amerikansk lobbygrupp för förbättra regionens anseende. Haris Silajdzic, den muslimska representanten i presidentrådet, säger att den serbiska republiken inte har rätt att göra så på egen hand.

Han menar att den serbiska republiken försöker agera "som en separat och internationell enhet" och han hotar nu att ta upp ärendet i landets författningsdomstol.

Bosnienserbernas premiärminister Milorad Dodik menar dock att lobbyarbetet är fullständigt lagligt.

Skrivet av:

Senaste nytt

Forskare förklarar: Därför ljuger AI:n

Stort lyft för USA-diesel till Europa

Leveranserna av dieselprodukter från USA till Europa skjuter i höjden i december. De beräknas lyfta till 290 000 fat per dag, enligt analysföretaget Kpler. Det skulle vara den högsta leveransvolymen sedan 2018, visar en sammanställning gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Här är årets största börsfloppar för småsparare

Har investeringarna gått helt fel under 2023? Då är det högst sannolikt att du äger några av de här aktierna. Här är nämligen årets mardrömsportfölj för småsparare.

Nio EL6 provkörd – bästa kinesiska elbilen just nu?

Nio är ett i raden av kinesiska märken som tågat in på den svenska marknaden. Märkets första entré på den europeiska marknaden var i grannlandet Norge med el-suven ES8. Nu består utbudet emellertid av flera alternativ och senast ut är EL6.

Här är svenskarnas julfavoriter på Systembolaget – de dryckerna är de mest köpta

1 timme sedan
Vilka alkoholhaltiga drycker sträcker sig svenskarna efter mest inför julens festligheter egentligen? Nyheter24 har kikat närmare på hur försäljningen hos Systembolaget såg ut förra året.

Fagersta: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.