Fredag 7 Okt
Stockholm

Tvist om bosnienserbisk lobbying

De muslimska ledarna i Bosnien anklagar landets serbiska region för att agera självständigt och därigenom underminera den bosniska staten. Ärendet kan nu bli ett fall för författningsdomstolen. (TT)

Kommentera
Kopiera länk
Dela

De muslimska ledarna i Bosnien anklagar landets serbiska region för att agera självständigt och därigenom underminera den bosniska staten. Ärendet kan nu bli ett fall för författningsdomstolen.

Enligt Daytonavtalet från 1995 består landet av två enheter: Den muslimsk-kroatiska federationen Bosnien och Hercegovina samt den bosnienserbiska Republika Srpska.

De två enheterna är självständiga i många frågor men när det gäller just utrikespolitiken ska alla beslut fattas av det gemensamma presidentrådet som har tre medlemmar: en muslim och en kroat från federationen samt en serb från den serbiska republiken.

Men sedan en tid tillbaka anlitar Republika Srpska en amerikansk lobbygrupp för förbättra regionens anseende. Haris Silajdzic, den muslimska representanten i presidentrådet, säger att den serbiska republiken inte har rätt att göra så på egen hand.

Han menar att den serbiska republiken försöker agera "som en separat och internationell enhet" och han hotar nu att ta upp ärendet i landets författningsdomstol.

Bosnienserbernas premiärminister Milorad Dodik menar dock att lobbyarbetet är fullständigt lagligt.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.