USA anger ny utrikespolitisk ton

Vicepresident Joe Biden kom med en utsträckt hand till München.


Vicepresident Joe Biden kom med en utsträckt hand till säkerhetskonferensen i München. Bush-tidens "för oss eller emot oss"-attityd ska suddas bort till förmån för mer diplomati och mindre militär styrka.

Biden stod på lördagen för Obama-regeringens första stora utrikespolitiska tal. Han tog tydligt avstånd från president George W Bushs utrikespolitiska retorik under "kriget mot terrorn".

– Vi kommer att engagera oss. Vi kommer att lyssna. Vi kommer att rådfråga. Amerika behöver världen, precis som jag tror att världen behöver Amerika, sade Biden.

Han gjorde samtidigt klart att USA fortfarande är redo att använda militär styrka för att försvara sin nationella säkerhet.

– Det råder ingen motsättning mellan vår säkerhet och våra ideal. De är ömsesidigt stärkande. Militär styrka gav oss vår självständighet, och genom vår historia har militär styrka försvarat vår frihet. Det kommer inte att förändras, sade Biden.

Kräver mer

Samtidigt som Washington kommer att rådgöra och lyssna mer på sina allierade, så vill den nya amerikanska regeringen att bördorna ska fördelas jämnare vid internationella insatser.

– Amerika kommer att göra mer, men Amerika kommer att begära mer av våra partner. Hoten vi möter har ingen respekt för gränser. Inget enskilt land, oavsett hur mäktigt, kan bekämpa dem bäst ensamt, sade Biden.

Talet spände över breda områden; han efterlyste fler uppoffringar av Nato-länderna i Afghanistan, en gemensam ansträngning för att få Iran att avstå från kärnenergiprogrammet, en minskning av kärnvapenarsenalerna och bättre förbindelser med Ryssland.

Inte skrinlagt

Biden gav få nya besked. I förväg hade det spekulerats om att Obama-regeringen skulle meddela att planerna på den kontroversiella robotskölden i Europa skrinläggs.

– Planerna har inte övergetts men ska ses över. Ryssland har starkt kritiserat planerna och hotat att i gengäld placera ut robotar riktade mot väst i Kaliningradenklaven vid Östersjön. Vi tänker fortsätta att utveckla ett robotförsvar mot en växande iransk vapenförmåga, förutsatt att tekniken kan bevisas fungera och är kostnadseffektiv. Vi tänker arbeta i samråd med er, våra Nato-allierade, och med Ryssland, sade Biden.

Vicepresidenten sade också att Obama-regeringen är redo att överväga Rysslands önskan om att förhandla för att förnya Start-avtalet om kärnvapennedrustning som löper ut vid årets slut.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

1 timme sedan
USA har, efter krav från militärjuntan, beslutat att dra tillbaka sina – hundratals – soldater från Niger i Västafrika, enligt amerikanska regeringskällor.

Ljungby: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Kvinna i 20-årsåldern misstänks för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Polisen rapporterar om brand, Landskrona

3 timmar sedan
"En bil brinner på Lilla Strandgatan och polis larmas till platsen.", skriver polisen på sin hemsida.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

idag 02:32
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.