Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget.
1 av 2
Wikileaks talesperson, Birgitta Jónsdóttir är en av dem som ska kartläggas på Twitter - om en amerikansk domstol får som den vill. Jónsdóttir är parlamentsledamot av det isländska Alltinget. - Foto: Privat
Jan-Philipp Albrecht, Europaparlamentariker för de gröna (t.h.), gör tummen ner för USA:s twitterrazzia.
2 av 2
Jan-Philipp Albrecht, Europaparlamentariker för de gröna (t.h.), gör tummen ner för USA:s twitterrazzia. - Foto: CHRISTIAN LUTZ/AP/Scanpix

EU-politiker rasar mot USA:s razzia på Twitter

En amerikansk domstol har begärt ut information om twitterkonton som tillhör ett antal centrala personer inom Wikileaks - samt sajtens förmodade källor. Nu rasar Europaparlamentet mot den integritetskränkande strategin.


INTERNET. En domstol i Virginia - som utreder den förmodade Wikileaks-källan - Bradley Manning, tidigare underrättelseanalytiker inom den amerikanska försvarsmakten - har begärt ut information om ett antal twitterkonton.

Kontona tillhör centralt placerade personer inom Wikileaks - däribland chefredaktören Julian Assange och den isländska parlamentarikern Birgitta Jónsdóttir och informationen omfattar allt kring de aktuella personernas kommunikation till upplysningar om deras bankkonton med mera.

EU-politiker rasar

Amerikanska myndigheter har också krävt samma sak av Facebook och Google, men dessa företag har än så länge inte kommenterat domstolsordern.

Men nu rasar politiker inom Europaparlamentet mot USA:s digitala krigföring och menar att den kränker den personliga integriteten på nätet.

– Vi måste visa USA att de inte kan tvinga på sina regler på hela världen och att det finns en reell möjlighet att överklaga när sådana domstolsordrar utfärdas, säger den gröne EU-politikern Jan-Philipp Albrecht i ett uttalande.

"Hela båten gungar"

– Denna domstolsorder har ingen laglig grund för att få ta del av all denna data så man kan inte säga om den är proportionerlig eller inte. EU måste, nu mer än någonsin, skapa gemensamma regler annars måste vi minimera den datamängd som går till USA, säger Albrecht.

Piratpartisten och bloggaren Henrik Alexandersson, HAX, menar att det inger hopp för nätintegriteten.

– Twitterrazzian får folk i Europaparlamentet att reagera. Vilket innebär att man börjar gunga båten vad gäller hela underrättelseutbytet med USA, skriver han på sin blogg.

"Datalagring lika illa"

Men lika illa är det - menar Alexandersson - med EU:s eget datalagringsdirektiv.

– Datalagringsdirektivet och teledatalagringen, som nu även är på väg att införas i Sverige, ger nämligen våra egna myndigheter möjlighet att göra precis samma sak mot politiska aktivister, whistleblowers och journalister som USA nu gör mot Wikileaks, skriver HAX på bloggen.

– Ytterligare en oförutsedd effekt av USA:s twitterrazzia kan alltså bli att EU på ett mer kritiskt sätt börjar granska sitt eget datalagringsdirektiv.

EU
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Bättre än väntat från Avanza

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.

Morgonens nyheter 19 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

1 timme sedan
Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.