"Obscent" firande väntar Mugabe

2 000 flaskor champagne, 8 000 humrar, massor av kaviar.


President Robert Mugabes anhängare i partiet Zanu-PF verkar ha bestämt att Zimbabwes ledare ska firas rejält på sin 85-årsdag.

Den senaste tiden har de efterfrågat "donationer" från landets näringsliv. Önskelistan bortser på ett uppenbart sätt från att det handlar om ett land där sju miljoner medborgare lever på internationellt bistånd, 94 procent saknar arbete och där koleran härjar, skriver brittiska The Times.

Londontidningen har liksom kritiska zimbabwiska medier tagit del av listan, vars äkthet The Times dock inte helt vågar garantera eftersom den kommer från anonyma källor.

"Obscent"

Förutom lyxmat uppmanas företagen bidra med penninggåvor på upp till motsvarande 450 000 kronor - på ett konto noterat i USA-dollar snarare än den havererade Zimbabwedollarn. Kontot uppges tillhöra 21 februari-rörelsen, Zanu-PF:s ungdomsorganisation som är döpt efter presidentens födelsedag. Diplomater och hjälparbetare från västländer häpnar.

– Det är chockerande och obscent, lyder en kommentar till The Times.

Hararetidningen The Standard påpekar att födelsedagsfesten ska hållas i Mashonaland West, ett av landets mest kris- och koleradrabbade områden, och kallar alltihop för monstruöst. Andra säger att listan tyder på att kretsen kring Mugabe inte tänker avstå sina excesser när den nu formar en samlingsregering tillsammans med MDC (Rörelsen för demokratisk förändring).

"Afrikas hjälte"

Enligt en källa har företag fått besök av 21 februari-företrädare som uppträtt aggressivt. Ägarna har blivit varnade för att de kan få problem om de inte ställer upp med gåvor. Landets fattiga befolkning är van vid elitens extravaganta firande av den alltmer kritiserade Robert Mugabe.

I fjol rapporteras födelsedagen ha gått lös på motsvarande nästan tio miljoner kronor. Insamlingskampanjen lanserades i januari på Crowne Plaza, ett av de lyxhotell i Harare där landets utskrattade dollar inte duger som betalningsmedel. Då sade den festansvarige Patrick Zhuwawo, yngre släkting till Mugabe, att hundratals tjurar, getter och får ska slaktas för den påkostade festen.

– Det är en viktig dag för zimbabwier att fira vår store ledare och Afrikas hjälte, sade Zhuwawo enligt närvarande medier.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Man mördade bekant med sparkar och slag

En 42-årig man döms till 16 års fängelse för att ha mördat en man i 65-årsåldern i Mölndals kommun, skriver GP.

Insats på polisstation – misstänkt handgranat

En stor insats pågår på Flemingsbergs polisstation i Stockholm. Enligt flera medier ska det röra sig om en handgranat som påträffats.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Vänersborg

"På E45 strax söder om Brålanda har en personbil kört in i ett mitträcke.", skriver polisen på sin hemsida.

Brokollapsen – jättekostnad för försäkringsbolag

Broraset i amerikanska Baltimore kan få mångmiljardkonsekvenser för försäkringsbranschen. Den bedömningen gör försäkringsbolaget Lloyd's vd.

Misstänkt utbrott av mjältbrand i Laos

1 timme sedan
Över 60 misstänkta mjältbrandsfall hos människor har rapporterats i Laos.