Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Flera skadade i indonesiskt skalv

Nyheter | 12/02/2009 06:02

Ett jordskalv inträffade nordost om den indonesiska ön Sulawesi.

Minst 17 människor skadades, varav en allvarligt, i ett kraftigt jordskalv som inträffade natten till torsdagen lokal tid nordost om den indonesiska ön Sulawesi. Tsunamiövervakningen PTWC på Hawaii varnade för lokala flodvågor efter skalvet, men varningen drogs senare tillbaka.

Flera efterskalv skakade området, och det rapporterades också om att 32 byggnader skadats, däribland ön Talauds största sjukhus där en korridor kollapsade.

Skalvets magnitud var 7,2 och det hade sitt centrum i havet, drygt 30 mil från staden Manado vid Sulawesis nordöstra spets.

Indonesiens övärld ligger på den så kallade Eldringen, där kontinentalplattor skaver mot varandra och ofta orsakar skalv.

Jätteskalvet julen 2004 krävde över 200 000 dödsoffer i första hand i Indonesien. Det inträffade på andra sidan landet, ute i Indiska oceanen, och hade en magnitud kring 9,3. Eftersom jordskalvens skalor är logaritmiska innebär det en energiutlösning på uppemot tusen gånger denna veckas skalv.

Skrivet av: