Måndag 15 Aug
Stockholm

Islamofob nekas inträde till England

Geert Wilders åker ändå och hänvisar till yttrandefriheten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den kontroversielle holländske lagstiftaren Geert Wilders har planer på att åka till London och visa sin antiislamiska film Fitna för det brittisk överhuset. Men redan på hemmaplan blev han portad för att hans blotta närvaro skulle kunna skapa en fara för allmänheten.

Storbritanniens inrikesministerium hänvisar till EU:s lag som säger att medlemsstater får vägra personer inträde om de antas utgöra ett hot mot landets politik, mot folkets allmäna hälsa eller säkerhet.

– Regeringen motsätter sig extremism i alla former, säger en person från överhuset som vill vara anonym, och menar att regeringen vill stoppa de som vill sprida hatiska och våldsinriktade åsikter i landet.

"Otroligt", säger Wilder som dock kommer att sätta sig på planet till London för att se om han ändå kan få komma in i landet.

– Ska det här vara yttrandefrihet. Jag menar, låt oss ha en debatt. För det är så en demokrati med lag och ordning och ett civiliserat samhälle ska fungera. Delar man inte samma åsikt så pratar man om det, säger Wilder till BBC.

På frågan om Geert Wilders skulle få besöka Sverige för att visa filmen ser det svenska utrikesdepartementet inte att det skulle vara något problem.

– Den spontana reaktionen här är att han borde få komma eftersom han är en EU-medborgare, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till Nyheter24 samtidigt som hon påpekar att det är justitiedepartementet som sköter dessa ärenden.

"Europa tar efter Mellanöstern"

På Ledarredaktionens blogg på SvD skriver man att Wilders besök visst kan innebära ett brittiskt säkerhetsproblem. "Men inte för att han skulle uppvigla, stämpla eller mana till förföljelse av oliktänkande eller minoriteter."

De tycker att man ska betrakta hans besök ungefär som ett fotbollslag som spelar en bortamatch. "Det är inte spelarna som hotar ordningen, det är huliganerna. Det primära problemet ligger inte i hädelsen, utan hos fundamentalisterna."

Dick Erixon skriver i sin blogg att detta är ännu en framgång i väst för Ayatollah Khomeini. "Metoderna med inreseförbud för obekväma är hämtad från förtryckarregimer. Idag är det Europa som tar efter Mellanöstern. Inte som det borde vara — tvärtom."

På sin blogg skriver Johan Ingerö att detta etablerar av en omvänd "rättsordning som stipulerar att om Person X gör personerna Y, Z och Å upprörda - och i förlängningen våldsamma - så ligger skulden hos X. Enligt denna princip bär Pride-paraden ansvaret för de nazistiska hat-attackerna mot densamma, och unga kvinnor med 'utmanande kläder' för överfallsvåldtäkterna."

Se nyhetsinslag

Kort debatt på Skynews om filmen

Se "Fitna". (Obs varning för starka bilder):

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.