Tusentals USA-vapen försvunna

Vapnen kan ha hamnat i händerna på talibaner.


200 000 vapen från USA och Nato är borta. De var ämnade för afghanska soldater men bristande kontroll har lett till att de har försvunnit. Vapnen kan ha hamnat i händerna på talibaner som använder dem mot de utländska trupperna.

Det sig om 87 000 amerikanska vapen och 135 000 Natovapen, bland annat automatkarbiner och granatkastare, som skeppats till Afghanistan men nu inte kan spåras på grund av dåliga kontroller hos USA:s militär.

Uppgifterna kommer från USA:s revisionsmyndighet GAO, som på torsdagen redovisade sina resultat för representanthuset.

Kanske säljs vapnen till talibaner

Inspektörer från GAO, som besökt Afghanistan i jakt på vapnen, säger att militären varken registrerat vapnens serienummer eller inventerat lagren på rätt sätt och att risken för stölder och andra försvinnanden därför är stor.

Eftersom säkerhetsläget i Afghanistan är så dåligt finns inga garantier för att ett stulet vapen inte säljs till talibaner eller på något annat sätt hamnar i motståndsgruppernas händer.

Kritik i USA

I USA har den politiska kritiken har inte låtit vänta på sig. Bland annat uttalade sig Demokraternas representanthusledamot John F Tierney starkt kritiskt till de dåliga kontrollerna av amerikanska vapen.

"Tänk om vi måste berätta för en familj, inte bara varför vi befinner oss i Afghanistan, utan också att deras son eller dotter dödats av ett vapen betalt av USA:s skattebetalare. Det är risken vi tar", kommenterade Tierney.

Rapporter påminner på många sätt om GAO:s rapport från 2007 om att Pentagon på liknande sätt tappat bort flera hundra tusen vapen ämnade för irakiska säkerhetsstyrkor.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!