Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kuba tar strid med Microsoft

Nyheter | 13/02/2009 08:49

USA:s underrättelsetjänst misstänks avlyssna Kuba med Microsoft Windows.

Kuba tar krafttag mot Microsoft och företagets vd Steve Ballmer. Regimen tänker ge sig in i mjukvarubranschen och utveckla en egen Linuxversion, som ska göra landet mindre beroende av Microsoft Windows. Avsikten är att regimen misstänker att den amerikanska säkerhetstjänsten har koden till Windows och använder den för att inhämta information om Castro och hans anhängare.

USA:s 46-åriga handelsembargo har även försvårat det för kubanerna att skaffa programmen legalt och uppdatera dem när det behövs. När Kubas regim har färdigutvecklat operativsystemet slipper kubanerna problemet då det kommer att finnas till försäljning till privatpersoner.

Sedan förra året är det tillåtet för kubanerna att köpa datorer. Var femte såld dator har Linux som standard, och den siffran väntas öka till 50 procent inom en femårsperiod, skriver Reuters.

Skrivet av: