Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hamas: Enighet om lugn i Gaza

Nyheter | 13/02/2009 17:35

Människor dör fortfarande, men på fredagen kom fredssignaler.

Samtidigt som människor dödades i krigshandlingar kom på fredagen fredssignaler från samtal i Kairo, både mellan israeler och palestinier samt mellan de palestinska maktblocken.

Musa Abu Marzuk, en av de högsta politiska ledarna i palestinska Hamas, säger enligt den statliga egyptiska nyhetsbyrån Mena att det nu finns enighet om en vapenvila på 18 månader, alltså en stabil mer långsiktig uppgörelse än det eldupphör som nu råder efter Gazakriget i december-januari.

– Vi har gått med på en vapenvila med den israeliska sidan i ett och ett halvt år mot öppnandet av samtliga sex passager mellan Gazaremsan och Israel, sade Marzuk enligt Mena.

Israel har inte kommenterat. Uppgörelsen ska enligt Mena presenteras i helgen.

Egyptiska medlare har också fullt upp med att försöka få Hamas och al-Fatah sams. Företrädare från de två rivaliserande palestinska rörelserna träffades i Kairo i torsdags för att förbereda "försoningssamtal" den 22 februari, meddelade de båda organisationerna på fredagen.

Vid mötet i Kairo deltog den förre palestinska premiärministern Ahmad Quray från Fatah och Musa Abu Marzuk från Hamas.

Men samtidigt som maktens män pratar fortsätter konflikten att skörda liv. När unga palestinier på fredagen kastade sten mot israelisk militär i Hebron öppnade soldaterna eld. En 14-åring dödades.

I Gazaremsan avfyrade palestinska krigare raketer mot Israel utan att någon skadades. Israel bröt också mot eldupphöret, genom att gå till flyganfall mot en motorcykelburen man i Gazaremsan. Mannen dödades, medan tre andra skadades.

Skrivet av: