Fångbråk överskuggar regeringsbyte

Polis sköt i luften när MDC-anhängare omringade en polisstation.


Polis sköt i luften när MDC-anhängare omringade en polisstation där en tillträdande viceminister fängslats i samband med tillträdet av Zimbabwes nya samlingsregering på fredagen.

Efter att ha gripits tidigare på dagen satt Roy Bennett, av sitt parti MDC utsedd till vice jordbruksminister, på fredagskvällen inlåst i Mutare, en stad 40 mil från Harare, vid gränsen mot Moambique.

Samtidigt som MDC meddelade att politikern åtalats för förräderi utspelades kaotiska scener vid häktet. "Polisen har börjat skjuta skarpa skott i luften och har satt in hundar för att skingra hundratals MDC-anhängare som omringat Mutares polisstation", förklarade partiet i ett pressmeddelande.

Bennett landade tidigare på dagen i hemlandet för att delta när den nya samlingsregeringen svors in. Men knappt hann han sätta sin fot på zimbabwisk mark innan säkerhetsmän förde bort honom.

Den kände vite storbonden har i ungefär två år befunnit sig i Sydafrika, medan myndigheterna sökt honom för misstänkt inblandning i en vapenhärva och delaktighet i attentatsplaner mot president Robert Mugabe.

Västvärlden avvaktar

Dramatiken kring Bennett påverkade inte regeringens tillträde. I presidentpalatsets trädgård lät Mugabe på eftermiddagen regeringens 35 ordinarie ministrar svära sina ämbetseder. Viceministrarna skulle ändå ha svurit sina eder senare, förklarade företrädare för MDC, det forna oppositionspartiet som nu ingått ett maktdelningsavtal med Mugabes Zanu-PF.

Västvärlden har reagerat avvaktande på det nya samstyret, efter att ha infört sanktioner under de år som Mugabe kört det tidigare ganska blomstrande landet i botten. Men Tsvangirai, som flera gånger blivit misshandlad av Mugabes mannar, lät i en BBC-intervju på fredagen optimistisk.

– För mig är den allmänna kraften och riktningen i processen oåterkallelig. Mugabe må vara en del av problemet, men han är också en del av lösningen.Världens värsta jobb Det finns dock fler oroväckande tecken.

Mugabe har satt Emmerson Mnangagwa, känd för en ansvarig roll i etnisk rensning på 80-talet, som försvarsminister. Mnangagwas företrädare på den posten, Sydney Sekeramayi, är nu säkerhetsminister. Kembo Mohadi blir kvar som inrikesminister, men får sällskap på posten av en kollegan Giles Mutsekwa som MDC utsett.

Även Mohadi är kontroversiell, eftersom han haft ansvar för polisen under de senaste årens våldsamheter. Ett annat omtalat namn, på en minst sagt utsatt post, är den nye finansministern Tendai Biti. Med en formell arbetslöshet på över 90 procent och en inflation på sådana fantasinivåer att ingen längre vågar beräkna den - uppskattningar i höstas låg på många triljoner (miljarder miljarder) procent - har Biti inga illusioner.

– Jobbet är det värsta i världen, sade han till The Zimbabwe Times.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.