Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Glo på ansikten - minska fördomarna

- 15/02/2009, 21:41 -

Ju mer erfarenhet du har av att känna igen andra rasers ansiktsdrag, desto mindre kommer du själv att använda stereotyper.

PROVIDENCE, USA. En amerikansk studie föreslår nu att en väg för att undvika stereotypt tänkande är att lära människor att särskilja ansikten av folk från olika raser.

Forskare från Brown University valde ut foton på totalt 264 vita, kinesiska och afroamerikanska manliga ansikten. Dessa visade de sedan för 20 vita kanadensare på University of Victoria i Kanada, som haft få möten med svarta, och bad dem att snabbt associera varje ansikte till ord som kärlek och hat, skriver Boston Globe.

Det visade sig att volontärerna oftare kopplade negativa ord till människor med svart hudfärg. Forskningsledaren Sophie Lebrecht säger till Providence Journal att forskarna sedan spenderade tio timmar för att träna volontärerna att särskilja mellan olika ansikten. När de sedan gjorde testet nästa gång kopplade de inte negativa ord med svarta ansikten på samma sätt.

– Detta upphäver inte rasism automatiskt, säger Sophie med tillägger att det ändå ger människor en större kompetens att skilja ut ansikten.

Med andra ord skulle ett antal genomgångar av ett stort antal bilder på folk från olika folkgrupper kunna fungera som ett verktyg för att börja göra mer individuella, i stället för stereotypa, bedömanden. Psykologer har länge fört en teori om att en persons erfarenheter bestämmer hur väl de kan särskilja dragen av människor från en annan folkgrupp.

Samtal med en amerikansk Robinson-vinnare om stereotyper

Hollywood och stereotypiserandet av landets urbefolkning - indianerna

Skrivet av: