Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskare larmade om kårrasismen

Nyheter | 14/02/2009 08:07

Polisers rasistiska retorik och fördomar har dokumenterats i flera år.

Trots att justitieminister Beatrice Ask (m) och rikspolischefen Bengt Svenson var förvånade och kraftigt fördömde hetsen från polispiketen i Rosengård under den senaste veckan har kårrasismen varit känd sedan länge. Samtidigt som politikerna och topptjänstemännen tycks vara tagna på sängen har forskarna under en längre tid slagit larm.

Åtskilliga rapporter och utredningar om polisens diskriminerande attityder tycks inte ha nått fram till ledningarna. I dessa framgår det att polisen har problem med fördomsfull och nedvärderande rasistisk retorik.

– Lite road blir jag över att se de här bestörta reaktionerna där politiker och polischefer verkar skakade i sina grundvalar – trots att vi har känt till de här problemen länge, säger kriminologen Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet, till Fokus.

Forskarna har känt till kårrasismen sedan tidigare och försökt påtala problemen. Rolf Granér, forskningsansvarig på polishögskolan vid Växjö universitet, skrev exempelvis avhandlingen "Patrullerande polisens yrkeskultur" för några år sedan och den gick förhållandevis obemärkt förbi trots att den slog fast att poliser i breda lager använder en rasistisk retorik och hade fördomar mot invandrare.

– Det handlar inte om några enstaka grodor utan om en mekanisk, grov kategorisering som gör att man ser vissa grupper som brottsbenägna, säger han, till Fokus.

Enligt Granér kommer polisens attityder mot invandrare i jobbet. De som dagligen konfronterats med kriminella riskerar att utveckla negativa attityder mot dessa grupper.

– Poliser som möter många kriminellt belastade invandrare riskerar därför att utveckla rasistiska fördomar som bygger på uppfattningen att invandrare är överrepresenterade i kriminella sammanhang. I viss mån stämmer fördomarna eftersom invandrare ofta tillhör underklassen, som i alla tider har varit överrepresenterade i brottssammanhang, säger han till Fokus.

Skrivet av: