Forskare larmade om kårrasismen

Polisers rasistiska retorik och fördomar har dokumenterats i flera år.


Trots att justitieminister Beatrice Ask (m) och rikspolischefen Bengt Svenson var förvånade och kraftigt fördömde hetsen från polispiketen i Rosengård under den senaste veckan har kårrasismen varit känd sedan länge. Samtidigt som politikerna och topptjänstemännen tycks vara tagna på sängen har forskarna under en längre tid slagit larm.

Åtskilliga rapporter och utredningar om polisens diskriminerande attityder tycks inte ha nått fram till ledningarna. I dessa framgår det att polisen har problem med fördomsfull och nedvärderande rasistisk retorik.

– Lite road blir jag över att se de här bestörta reaktionerna där politiker och polischefer verkar skakade i sina grundvalar – trots att vi har känt till de här problemen länge, säger kriminologen Jerzy Sarnecki vid Stockholms universitet, till Fokus.

Forskarna har känt till kårrasismen sedan tidigare och försökt påtala problemen. Rolf Granér, forskningsansvarig på polishögskolan vid Växjö universitet, skrev exempelvis avhandlingen "Patrullerande polisens yrkeskultur" för några år sedan och den gick förhållandevis obemärkt förbi trots att den slog fast att poliser i breda lager använder en rasistisk retorik och hade fördomar mot invandrare.

– Det handlar inte om några enstaka grodor utan om en mekanisk, grov kategorisering som gör att man ser vissa grupper som brottsbenägna, säger han, till Fokus.

Enligt Granér kommer polisens attityder mot invandrare i jobbet. De som dagligen konfronterats med kriminella riskerar att utveckla negativa attityder mot dessa grupper.

– Poliser som möter många kriminellt belastade invandrare riskerar därför att utveckla rasistiska fördomar som bygger på uppfattningen att invandrare är överrepresenterade i kriminella sammanhang. I viss mån stämmer fördomarna eftersom invandrare ofta tillhör underklassen, som i alla tider har varit överrepresenterade i brottssammanhang, säger han till Fokus.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Rysk guvernör: Drönare dödade två

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

2 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

2 timmar sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.