Förundersökning mot Malmöpoliser

Chefsåklagare Kristian Augustsson på Riksenheten för polismål i Malmö beslutade i dag att inleda en förundersökning mot de polismän som kom med rasistiska uttalanden under upploppen i Rosengård.


Det betyder att han inte kan avfärda yttrandena som lagliga, konstaterar Sydsvenskan på nätet.

– Jag behöver göra lite undersökningar för att konstatera om detta är brott eller inte, säger Augustsson till tidningen.

Exakt vad som ska undersökas vill åklagaren inte avslöja. Han har ännu inte fattat några beslut om de tre polismännen ska förhöras eller ej.

Enligt Augustsson är en anmälan på väg även från Malmös polismästare Ulf Sempert. Polischefen har polisanmält sig själv för att han inte omedelbart reagerade och ingrep då han fick information om hur poliserna hade uttryckt sig.

De tre polismännens rasistiska uttalanden i en polisbuss under kravallerna i Rosengård i december skapade en proteststorm bland medborgare, polisledning och politiker. En av dem som var upprörd var polismästare Ulf Sempert. Men nu anmäler han alltså sig själv till internutredningen eftersom det kommit fram att han kände till uttalandena i förväg.

Poliserna som filmade eller skötte utredningen reagerade inte på vad som sades på filmen, men Semperts närmaste man fick höra om olämpliga uttalanden från åklagarmyndigheten när filmen lämnats över dit. Exakt vad som sades visste dock inte Semperts närmsta man eller chefsåklagaren vid tidpunkten.

Sempert ska sedan, enligt Sydsvenskan, ha fått veta att det förekommit olämpliga och rasistiska uttalanden - dels via sin närmaste man, dels från chefsåklagaren.

När tidningen konfronterar Sempert säger han att anledningen till att han inte reagerat är att han måste ha sett uppgifterna som "ett ärende i mängden" och trott att det nu låg på länspolismästarens bord.

– Det låter precis som dåliga bortförklaringar och det är det värsta jag vet, säger han till tidningen.

– Då är det bättre att de får utreda det.

– Det var fel att spela upp ljudet med polisernas kränkande kommentarer i rättssalen, tycker förre överåklagaren Sven-Erik Alhem i Malmö.

– Jag skulle aldrig ha gjort det. Jag skulle ha använt filmen, men tagit bort ljudet, säger han till TT. Som åklagare skulle han dessutom ha kontaktat länspolismästaren.

Alhem utesluter inte att själva uppspelningen av ljudet med de rasistiska uttalandena som "apa-jäveln" och "blattajävlar" kan ha varit olaglig.

– Men jag ska inte sticka ut hakan så långt. Jag kan i vart fall konstatera att det framstår som oetiskt att vidarebefordra de här uttalandena därför att de kan spä på fördomar, säger han.

Alhems första bedömning var att det som sägs poliserna emellan knappast är straffbart, därför att uttalandena görs i ett "slutet rum" och inte offentligt. Men eftersom samtidigt en videokamera var i gång inne i bussen med syfte att säkra bevismaterial om kravallerna står och faller den eventuella brottsligheten i uttalandena med om poliserna insåg att också ljudet inne i bussen registrerades av kameran. Om de gjorde det, kommer saken i ett annat läge, enligt Alhem.

Hans omdöme om polisernas snack i bussen är mycket hårt.

– Det var det jävligaste jag har hört, säger Alhem.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Se upp i backen – lavinfara under långfredag

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

1 timme sedan
Brasiliens förre president Javier Bolsonaro, som utreds för kupplaner, har bett landets högsta domstol om att tillfälligt få tillbaka sitt beslagtagna pass för att besöka Israel, uppger hans advokat.

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

igår 23:08
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

igår 22:49
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

igår 22:30
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.