Lettlands regering får nådatid

Lettlands regering får förnyat förtroende.


Lettlands regering får förnyat förtroende att ta landet genom den djupa ekonomiska krisen.

Det blev resultatet efter en spänd politisk måndag i Riga med ett fyra timmar långt möte mellan president Valdis Zatlers och premiärminister Ivars Godmanis.

Men den hårt kritiserade fyrpartikoalitionen lever farligt.

– En kris är över. Nästa kommer inom några dagar, var så säker på det, sade Godmanis luttrade pressekreterare Edgars Vaikulis till TT efter mötet.

Presidenten uttalade i fredags misstroende mot Godmanis, som på måndagen erkände att han begått ett misstag när han inte hörsammat presidentens önskan om att minska antalet ministrar och ta in en del nya för att göra regeringen mer effektiv. Det arbetet ska nu fortsätta.

Den 57-årige Godmanis ledde Lettland till självständighet och anses vara en av de mest kriserfarna politikerna i Lettland. Men flera av hans ministrar har kritiserats som inkompetenta, särskilt finansministern som väntas bli utbytt.

Krav från EU

För att undgå finansiell kollaps fick Lettland i december löfte om krislån från IMF, EU och bland annat Sverige på 7,5 miljarder euro. För att få lånen var regeringen tvungen att göra kännbara budgetnedskärningar, som utlöste massprotester och kravaller i Riga i januari.

Fler smärtsamma beslut väntar. EU-kommissionären Joaquin Almunia, med ansvar för ekonomiska och monetära frågor, har i ett skarpt formulerat brev till regeringen i Riga understrukit att det stora hjälppaketet måste användas på ett "klokt" sätt. Allmänheten får inte invaggas i några falska förhoppningar, skriver Almunia.

Oligark inför rätta

De tre största koalitionspartierna anklagas för att vara korrupta och manipulerade av oligarker. De anses också skyldiga till att regeringen inte i tid ingrep mot överhettningen i ekonomin. Symboliskt nog inleddes i Riga på måndagen en länge uppskjuten korruptionsrättegång mot den stenrike oligarken Aivars Lembergs, som anses ha stor skuld i Lettlands politiska kris.

Utredningen har tagit sju år. Den betraktas som den viktigaste i Lettland tillsammans med en liknande utredning som berör den andre store oligarken, Andris Skele. Lembergs och Skele beskylls för att ha manipulerat lettländsk politik i åratal. Deras partier, De gröna respektive Folkpartiet, har dominerat den regering som nu anklagas för att ha kört landets ekonomi i botten.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

Misstänkt anstiftare till Farstamord efterlyst

1 timme sedan
Polisen har gått ut med en internationell efterlysning efter en man som misstänks ha legat bakom dödsskjutningarna i Farsta i södra Stockholm den 10 juni förra året, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Örkelljunga: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en villa i Eket.", skriver polisen på sin hemsida.

Max duckar kritik – skyller på kunderna: "Vi tror inte att folk.."

1 timme sedan
En ny lag som trädde i kraft 1 januari 2024 har satt den svenska hamburgerkedjan Max i knipa. Men själva menar Max att det beror på kunderna.

Flera gripna i Tadzjikistan för Moskvadåd

1 timme sedan
Flera personer i Tadzjikistan uppges ha blivit gripna misstänkta för inblandning i förra veckans terrorattack i Moskva.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Lund

2 timmar sedan
"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.