Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Advokat fälld för Berlusconimuta

Nyheter | 17/02/2009 16:30

En brittisk advokat som tagit mutor av Berlusconi har dömts till 4,5 års fängelse.

En domstol i Milano har dömt en brittisk advokat till fyra och ett halvt års fängelse för att ha tagit emot mutor från premiärminister Silvio Berlusconi.

Skattejuristen David Mills befanns skyldig till att ha lämnat falska vittnesuppgifter om Berlusconi i två rättegångar vid slutet av 1990-talet. Mills dömdes för att ha tagit emot motsvarande cirka fem miljoner kronor från Berlusconi för att ljuga till premiärministerns fördel.

Mills har tidigare erkänt betalningen från Berlusconi, men ändrade sig senare och hävdade att pengarna var ett arvode från en italiensk redare.

Mills var anställd som finansmannen Berlusconis skattejurist.

Tillsammans med Berlusconi och ett tiotal andra personer är Mills också åtalad för skattebedrägeri i samband med att Berlusconis teveföretag Mediaset köpte filmrättigheter i USA. Det åtalet hanteras i en separat rättegång.

Berlusconi har själv rättslig immunitet så länge han sitter kvar som premiärminister. Han drev igenom en lag om det så snart han återtagit makten i maj 2008 efter en klar seger i parlamentsvalet.

Berlusconi har upprepade gånger anklagat den italienska domarkåren, i synnerhet i hans egen hemstad Milano, för att bedriva en politisk kampanj mot honom.

Skrivet av: