Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Beslut om neddragningar i Irak nära

Nyheter | 18/02/2009 07:45

USA:s president Barack Obama kommer inom de närmaste veckorna att ta beslut om att ta hem soldater från Irak.

USA:s president Barack Obama kommer inom de närmaste veckorna att fatta beslut om att ta hem soldater från Irak, uppger en regeringstjänsteman.

Obama har lovat att skära ner antalet soldater i Irak inom 16 månader och flytta tusentals soldater till Afghanistan, som han kallar huvudfronten i USA:s krig mot terrorn.

– Vi arbetar energiskt med Irak och vi väntar oss en rad snabba beslut om neddragningen - inte inom några dagar eller månader utan inom några veckor, sade regeringstjänstemannen.

Obama meddelade på tisdagen att USA ska skicka ytterligare 17 000 man till Afghanistan. Styrkan består av både soldater och underhållspersonal.

Enligt presidenten är förstärkningen nödvändig för att stabilisera den allt sämre situationen i Afghanistan, som "inte fått den strategiska uppmärksamhet, de direktiv och resurser landet så akut behöver".

Styrkan är en del av den upptrappning som den nya amerikanska regeringen tänker genomföra i Afghanistan. Nuvarande styrka på 38 000 man ska växa till 60 000 de kommande månaderna.

Skrivet av: