Lördag 31 Jul
Stockholm

bin Ladins hatpredikant i rättsskandal

Abu Qatada pressar den brittiska staten på stora skadestånd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Terrornätverket al-Qaida kan stå Storbritannien dyrt när landet skakas av en rättsskandal. Abu Qatada, ofta beskriven som Usama bin Ladins ambassadör i Europa, kräver hundratusentals kronor i skadestånd efter att olovligen hållits i fängelset Belmarsh. Tillsammans med tio andra terrormisstänkta ser de gärna en utdragen domstolsprocess som resulterar i stora skadestånd.

Kritiker kallar spektaklet för ännu ett exempel på hur mänskliga rättigheter och EG-rätt kan missbrukas. Och menar att männen enkelt hade kunnat lämna fängelserna om de gått med på att lämna Storbritannien, vilket de inte gjorde.

– Det här är galet. Qatada och de andra var fria i att lämna landet, och levde på våra skattebetalares pengar medan de bodde här. Allt är nonsens, säger Torypolitikern Patrick Mercer till Daily Mail.

Skadeståndskraven kommer efter att männen suttit inne på Belmarsh efter ett tillslag mot gruppen i kölvattnet av den 11 september, 2001. Samtidigt drev regeringen igenom lagstiftning som gjorde det möjligt att häkta terrormisstänkta utan att planera för åtal eller rättegång. De anhållna ställdes inför ultimatumet att stanna kvar i häktet eller att lämna Storbritannien. Brittiska toppjurister underkände dock lagstiftningen då den ansågs strida mot Europakonventionen om de mänskliga rättigheterna.

Skrivet av:

Kommentera
Kopiera länk
Dela