FN diskuterar framtida säkerhetsråd

FN:s generalförsamling möttes för att diskutera ett omorganiserat säkerhetsråd.


FN:s generalförsamling möttes på torsdagen för att diskutera ett utvidgat och omorganiserat säkerhetsråd.

Frankrike och Storbritannien föreslår en provisorisk utökning av rådet i väntan på en definitiv lösning.

Fem huvudpunkter sattes på torsdagsmötet upp för de fortsatta förhandlingarna: Medlemskategorier, vetorätten, rådets storlek, dess arbetsmetoder och relationerna mellan rådet och generalförsamlingen. De faktiska förhandlingarna börjar först den 4 mars och en andra förhandlingsrunda med konkreta förslag planeras till maj.

Säkerhetsrådet, med USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike som ständiga medlemmar, har varit i stort sett oförändrat sedan Förenta Nationerna inrättades 1945 efter andra världskriget. 1965 utvidgades antalet roterande platser från sex till tio. De besätts för två år i taget och väljs utifrån regionala överväganden.

Fyra-gruppen Japan, Tyskland, Brasilien och Indien anses vara de främsta kandidaterna till att få en permanent plats i ett utvidgat säkerhetsråd, och 2005 gjorde de - benämnda fyra-gruppen - och två afrikanska länder en stark gemensam framstöt för att komma in i säkerhetsrådet som permanenta medlemmar. Men de fick aldrig stöd nog; regionala rivaler som Italien, Argentina och Pakistan bjöd alltför hårt motstånd.

– Ingen mer förhalningspolitik. Förhandlingarna måste sätta igång, fastslår Frankrikes FN-ambassadör Jean-Maurice Ripert nu.

– Den stora majoriteten vill ha en utökning. De anser att rådet inte är tillräckligt representativt för dagens värld och att detta försvagar dess legitimitet och effektivitet, sade han.

Provisorisk reform

Storbritannien och Frankrike stöder permanent medlemskap för fyra-gruppen och upp till två afrikanska länder, enligt Ripert. Men med tanke på protesterna från somliga länder mot en sådan lösning föreslår Paris och London en "provisorisk reform" för att bryta dödläget.

– Låt oss under tiden skapa en medlemsgrupp som väljs för en längre tid, fem eller sex eller åtta år, sade Ripert utan att specificera något antal.

En utvidgning av säkerhetsrådet kräver stöd från två tredjedelar av generalförsamlingens 192 medlemsländer och bifall från rådets fem ständiga medlemmar.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.