Poliser får nu inte bära hijab

- 21/02/2009, 16:59 -

Beslutet om att tillåta poliser bära hijab i Norge har tagits tillbaka.

Nyheter24 skrev tidigare om att polisledningen i Norge skulle tillåta kvinnliga poliser att ha en religiös huvudbonad, hijab, som en del av uniformen. Det var åtminstone vad som offentliggjordes då.

Nu kommer det emellertid ändå inte att synas några hijabbeklädda kvinnliga poliser på gatorna i norska städer eftersom justitieministern Knut Storberget tagit tillbaka det tidigare beslutet. Detta på grund av den massiva kritik det fått. Både polisfacket var, som tidigare nämnt, emot beslutet precis som det högerpopulistiska Fremskrittspartiet. Knut Storberget säger, enligt Variety News, att han inte kan genomföra beslutet om det inte har en tillräcklig politisk förankring.

Storberger vill, enligt NRK Nyheter, inte kommentera påstendena om att stadssekreteraren Aastri Aas-Hansen och politiske rådgivaren Hadia Tajik offentliggjort tillåtandet av hijab utan hans vetande i en för tidig del av beslutsprocessen. Istället poängterar han att myndigheterna ska arbeta vidare för att finna sätt att locka människor ur minoritetsgrupper att bli poliser.

Skrivet av: