Över 70 döda i kinesisk kolgruva

Minst 73 gruvarbetare dödades i en kraftig gasexplosion i Shanxi-provinsen.


Minst 73 gruvarbetare dödades i en kraftig gasexplosion i Shanxi-provinsen i Kina på söndagen. Över 60 överlevande var fortfarande instängda flera timmar efter gruvolyckan, den värsta i Kina sedan 2007.

Över 400 arbetare befann sig i gruvan när den skakades av explosionen, rapporterade den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Vissa av offren avled efter det att de räddats upp till ytan, svårt förgiftade av kolmonoxid.

Vissa av de instängda gruvarbetarna i Tunlan-gruvan utanför provinshuvudstaden Taiyuan lyckades ringa sina anhöriga från djupet med mobiltelefoner.

President Ju Jintao och premiärminister gav order om att allt ska göras för att rädda de arbetare som fortfarande satt instängda, rapporterade statlig tv.

Räddad av slumpen

På markytan sade en gruvarbetare att bara en tillfällighet hade räddat honom från olyckan.

– Jag skulle ha varit med dem, men hag bytte skift med en annan gruvarbetare, sade mannen till Nya Kina. Han är fortfarande där nere. Jag hoppas att han lever.

Tiotals räddningsarbetare försökte ta sig ned till de nödställda.

Gruvindustrin i Kina kräver många dödsoffer - officiellt över 3 000 under förra året - men söndagens olycka är den enskilt värsta sedan december 2007, då 105 människor dödades i en annan gruva i Shanxi.

Olyckor mörkläggs

Oberoende arbetsrättsgrupper har länge hävdat att det verkliga antalet döda i Kinas gruvor är betydligt högre än vad myndigheterna medger. Lokala gruvdirektörer och politiker sägs mörklägga olyckor för att undvika böter och kostsamma produktionsavbrott.

Nästan 80 procent av Kinas 16 000 gruvor drivs olagligt. Tunlan-gruvan drivs av koncernen Shanxi Jiaomei och producerar fem miljoner ton kol per år. Den har ansetts som relativt säker, inga incidenter har rapporterats under det senaste årtiondet. Kina har försökt förbättra säkerheten i gruvorna, men det saknas en fungerande övervakning av industrin.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!