Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Målmedvetet virus utplånar cancer

Nyheter | 01/09/2011 15:41

Attackerar sjuka celler men låter bli friska.

Nytt medicinskt framsteg. Ett målmedvetet virus som riktar in sig på cancercellen och lämnar kroppens friska delar i fred.

Forskarna är mycket uppspelta över resultatet. För första gången har ett virus, efter att det injicerats i människor, visat sig vara konsistent och selektivt kunna reproducera sig i cancerceller.

Ser riktigt lovande ut

Forskare som BBC pratat med menar att viruset en dag kan komma att förändra all cancerbehandling.

En studie gjord på 23 personer visade att viruset endast attackerade de sjuka tumörerna. I åtta av patienterna som fick den högsta dosen hade viruset reproducerat sig i de sjuka tumörerna. Utan att påverka immunförsvaret.

Anpassat viruset

Konceptet att anpassa virus för att attackera cancer är inget nytt. Tidigare har man dock behövt injicera vaccinet direkt i tumören, för att undvika att immunförsvaret påverkas. Nu har forskare anpassat viruset så att det kan injiceras direkt i blodet. Förhoppningen är att det en dag ska kunna omvandlas till att behandla cancer.

Den nya studien visar hur ett virus kan modifieras att nå cancercellerna - även om sjukdomen hunnit sprida sig genom hela kroppen.