Målmedvetet virus utplånar cancer

Attackerar sjuka celler men låter bli friska.


Omarbetat virus

Onkolytiska virus är virus som normalt förekommer i naturen men som bearbetats om. De kan inte dela sig i normala celler, men däremot i cancercellerna som de sedan förstör.

JX-594 är ett sådant virus som utformats för att selektivt reproduceras och förstöra cancerceller.

Det är sedan tidigare känt för att bota smittkoppor.

Källa: ASCO.

Nytt medicinskt framsteg. Ett målmedvetet virus som riktar in sig på cancercellen och lämnar kroppens friska delar i fred.

Forskarna är mycket uppspelta över resultatet. För första gången har ett virus, efter att det injicerats i människor, visat sig vara konsistent och selektivt kunna reproducera sig i cancerceller.

Ser riktigt lovande ut

Forskare som BBC pratat med menar att viruset en dag kan komma att förändra all cancerbehandling.

En studie gjord på 23 personer visade att viruset endast attackerade de sjuka tumörerna. I åtta av patienterna som fick den högsta dosen hade viruset reproducerat sig i de sjuka tumörerna. Utan att påverka immunförsvaret.

Anpassat viruset

Konceptet att anpassa virus för att attackera cancer är inget nytt. Tidigare har man dock behövt injicera vaccinet direkt i tumören, för att undvika att immunförsvaret påverkas. Nu har forskare anpassat viruset så att det kan injiceras direkt i blodet. Förhoppningen är att det en dag ska kunna omvandlas till att behandla cancer.

Den nya studien visar hur ett virus kan modifieras att nå cancercellerna - även om sjukdomen hunnit sprida sig genom hela kroppen.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.

Kina tvingar Apple att ta bort mobil-appar

Den amerikanska Iphone-tillverkaren Apple har plockat bort flera av de allra populäraste apparna ur bolagets app-butik i Kina, rapporterar tidningen The Wall Street Journal.

Ödesstund för Ukrainapaketet – och talmannen

Världen håller andan när USA:s kongress står i begrepp att rösta om stöd till Ukraina och Israel – hjälp som är avgörande för de pågående krigen. Även talman Mike Johnson är på helspänn. Hjälppaketen gör att han riskerar att avsättas av högerflanken i sitt eget parti.