Chavez konfiskerar risfabriker

Venezuelas president skickar iväg armén på revolutionsuppdrag.


Venezuelas president Hugo Chavez är på krigsstigen mot näringslivet. Under lördagen beordrade han armén att tillfälligt ta över alla landets fabriker för förädling av ris. Anledningen är att de vägrat låta regeringen bestämma rispriserna och Chavez anser att företagen tar ut överpris.

– Jag har gett order om ett omedelbart ingripande i alla sektorer av jordbruksindustrin. Det är den revolutionära regeringen som ingriper, sa Chavez.

Enligt BBC News har Venezuelas jordbruksminister bekräftat att militären har tagit kontroll över åtminstone Primor, en av de största risproducenterna. Inom de kommande 48 timmarna väntas ingreppen fortgå.

– Regeringen finns här för att skydda folket, inte bourgeoisien eller de rika, sa Chavez, enligt BBC News.

Nyligen vann Chavez en stor seger när en folkomröstning fastställde att han kommer att kunna återväljas som president hur många gånger som helst.

Chavez fattar ofta radikala beslut efter valsegrar och har den senaste tiden nationaliserat stora delar av landets ekonomi. På lördagen hotade Chavez med att permanent förstatliga risindustrin om företagen fortsätter med sina överpriser.

I dagsläget plågas landet av den högsta inflationen i Latinamerika, och som ett resultat av det råder det brist på varor som ris och kaffe, vilket flyttat försäljningen till den svarta marknaden.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.