USA: Iran kan nu tillverka kärnvapen

- 01/03/2009, 17:20 -

USA tror att Iran nu har lagrat tillräckligt mycket kärnbränsle för att kunna framställa en atombomb.

USA tror att Iran nu har lagrat tillräckligt mycket kärnbränsle för att kunna framställa en atombomb, sade USA:s försvarschef Mike Mullen på söndagen i tv-bolaget CNN:s program State of the union.

– Uppriktigt sagt tror vi det, svarade han på frågan om Iran nu kan ha klyvbart material nog för att tillverka kärnvapen.

– Och jag har länge ansett att om Iran har kärnvapen är det något som är mycket, mycket illa - för regionen och för världen, tillade Mullen.

I en rapport för två veckor sedan sade FN-organet IAEA (Internationella atomenergiorganet) att Iran hade byggt upp lager med nukleärt bränsle. Rapporten väckte farhågor i väst för att Iran kan ha anrikat mycket mer uran än vad landet medgivit - uppemot en tredjedel mer.

USA misstänker att Iran i hägn av sitt civila kärnkraftsprogram också försöker skaffa sig kärnvapen, men regimen i Teheran vidhåller att det egna kärnkraftsarbetet enbart har fredliga syften och handlar om att öka tillgången på elektricitet. Anrikat uran kan användas också för framställning av kärnvapen.

Skrivet av: