USA: Iran kan nu tillverka kärnvapen

USA tror att Iran nu har lagrat tillräckligt mycket kärnbränsle för att kunna framställa en atombomb.


USA tror att Iran nu har lagrat tillräckligt mycket kärnbränsle för att kunna framställa en atombomb, sade USA:s försvarschef Mike Mullen på söndagen i tv-bolaget CNN:s program State of the union.

– Uppriktigt sagt tror vi det, svarade han på frågan om Iran nu kan ha klyvbart material nog för att tillverka kärnvapen.

– Och jag har länge ansett att om Iran har kärnvapen är det något som är mycket, mycket illa - för regionen och för världen, tillade Mullen.

I en rapport för två veckor sedan sade FN-organet IAEA (Internationella atomenergiorganet) att Iran hade byggt upp lager med nukleärt bränsle. Rapporten väckte farhågor i väst för att Iran kan ha anrikat mycket mer uran än vad landet medgivit - uppemot en tredjedel mer.

USA misstänker att Iran i hägn av sitt civila kärnkraftsprogram också försöker skaffa sig kärnvapen, men regimen i Teheran vidhåller att det egna kärnkraftsarbetet enbart har fredliga syften och handlar om att öka tillgången på elektricitet. Anrikat uran kan användas också för framställning av kärnvapen.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fler sprängningar riktas mot privatbostäder

Nordea: Trycket på hushållen lättar

Storbanken Nordeas ekonomer konstaterar att det pågår en normalisering av inflationen, vilket väntas få centralbanken att sänka räntor.

Tidsfrist löpte ut – universitetsprotest fortgår

USA:s studentprotester mot Israels krigföring i Gaza fortsätter – och växer. Universiteten brottas med balansgången mellan vissa studenters yttrandefrihet och andras säkerhet – och mäktiga givares intressen.

Sju gripna i antiterrorräder efter kyrkdåd

I stora antiterrorräder i Australien har sju personer gripits. De misstänkta har kopplingar till en tonåring som i förra veckan knivhögg en assyrisk biskop.

SCB: Fler kvinnor och unga arbetslösa

1 timme sedan
Arbetslösheten fortsätter att öka medan andelen sysselsatta ligger ganska stabilt, enligt nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB)

SBAB fortsätter sänka boräntor

1 timme sedan
SBAB fortsätter sänka sina korta boräntor – tremånadersräntan är nu under 5 procent. De korta räntorna har ju börjat sikta in sig på att Riksbanken snart kommer att sänka sin styrränta, säger Lars Lindmark på SBAB.