Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Araber: "Förena er mot Iran"

- 03/03/2009, 19:12 -

Saudiarabiens utrikesminister höjer tonen mot sin persiska granne.

Shiamuslimska Iran har kommit i luven med sina arabiska, sunnimuslimska grannar i Mellanöstern sedan Saudiarabiens utrikesminister höjt tonen mot Iran och dess kärnvapenprogram, skriver Haaretz.

Uttalandet kommer i eftersvallet av den internationella konferensen i Kairo, där bland annat Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson deltog. Konferensen resulterade i att cirka 35 miljarder kronor i bistånd delades ut för att återuppbygga Gazaremsan.

Enligt källor till den israeliska tidningen Haaretz finns det en begynnande rädsla hos arabiska stater i Mellanöstern mot Obama-administrationen och dess positiva uttalanden om att inleda diplomatiska samtal med Iran.

Under mötet i Kairo i tisdags uttryckte även kungadömet Bahrain önskemål om att prioritera Iran under nästa möte mellan de arabiska länderna. Bahrain är nämligen oroade för att Iran vill ta tillbaka det lilla kungadömet i den persiska viken.

Baharins orosmoln grundar sig i ett uttalande av en iransk präst som häromdagen påpekade att Bahrain var en av Irans provinser fram tills 1970 och att majoriteten i landet är shiamuslimer och har nära kontakter med Iran.

Skrivet av: