Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sup mindre, skottar!

Nyheter | 02/03/2009 20:30

Skottarna super för mycket. Nu vill myndigheterna höja priset på sprit.

Den genomsnittlige skotten dricker sprit, mycket sprit. På ett år motsvarar konsumtionen 42 flaskor vodka per år. På tok för mycket, tycker skotska hälsoministern Nicola Sturgeon, som nu vill få ner konsumtionen, rapporterar Ekot.

Antalet alkoholrelaterade sjukdomar ökar i landet och som ett sätt för att komma tillrätta med problemen vill ministern förbjuda låga priser på sprit och införa ett minimipris för alkohol.

Skotska tidningen Scotland on Sunday rapporterar att cirka tusen män och femhundra kvinnor dör varje år i Skottland på grund av sitt supande. Situationen är så allvarlig att skotska kvinnor löper större risk att dö av alkohol än vad engelska män gör.

Och supandet är ett problem över hela befolkningen. Undomsfylleriet har, enligt tidningen, exploderat de senaste åren. Skottland står alltså inför omfattande hälsoproblem även i framtiden. Återstår att se om höjda priser minskar supandet.

Skrivet av: