Nytt bud om Gandhi-föremål

Auktionen hålls i New York i kväll.


Ett erbjudande i sista minuten från en amerikansk samlare för att ställa in utauktioneringen av mahatma Gandhis karaktäristiska runda glasögon föll inte Indien i smaken.

Samlaren James Otis från Kalifornien erbjöd sig att donera glasögonen, sandaler och andra föremål som tillhört Gandhi i utbyte mot att Indien satsar mer på hälsovård för sin fattiga befolkning och visar föremålen på en internationell utställning.

Fredsaktivisten och dokumentärfilmaren Otis sade att det hade slutits en preliminär överenskommelse vid samtal med det indiska konsulatet i New York.

I New Delhi ställde sig emellertid Anand Sharma på det indiska utrikesdepartementet avvisande till erbjudandet.

– Gandhi själv skulle inte ha gått med på villkor. Indiens regering, som representerar den här republikens självständiga folk, kan inte göra överenskommelser där tilldelning av resurser till särskilda områden ingår, sade Sharma.

Sharma tillade att han är säker på att Otis är medveten om att regeringen för en politik som bland annat innebär "historisk tilldelning av resurser, i synnerhet för hälsoprogram på landsbygden och utbildning för de fattiga".

Gandhis familj har starkt motsatt sig auktionen av vad som uppfattas som en del Indiens nationella arv.

Den uteblivna uppgörelsen kan tvinga Indien att lägga ett bud på Gandhi-föremålen, som också omfattar ett fickur, en skål och en tallrik. Tidigare i dag sade regeringen att den skulle göra "vad som än behövs" för att stoppa auktionen som äger rum hos en auktionsfirma i New York i kväll.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kosttillskott återkallades – flera döda

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.